Política 10/11/2017

Puigdemont rep la CUP a Brussel·les i s'ofereix per liderar la llista unitària de l'agrupació d'electors

Anna Gabriel i Benet Salellas es reuneixen amb el president i els quatre consellers que són a Bèlgica

Acn
2 min
Carles Puigdemont, arribant al Club de premsa de Brussel·les

BarcelonaMoviments per intentar bastir la candidatura unitària, que es presentaria com una agrupació d'electors. El president Carles Puigdemont ha assegurat en una entrevista exclusiva amb l'ACN que està disposat a encapçalar aquesta la llista cívica, que s'ha proposat aquest divendres a l'Ateneu Barcelonès. Puigdemont ha dit que tothom té "el deure moral" de contribuir-hi. "Jo el tinc, m'identifico amb una idea d'aquestes característiques, que no va a buscar la legítima aspiració de cada partit sinó a protegir el bé superior en aquestes eleccions, que és la democràcia", ha assegurat Puigdemont a l'ACN. "M'agradaria que fos el resultat de l'agregació de molta gent, també dels partits polítics; seria una bona notícia", ha indicat Puigdemont, que ha dit que "calen mesures excepcionals". "Seria una bona notícia i jo avanço la meva disposició a contribuir a fer que sigui possible", ha dit.

Aquest divendres s'ha presentat a l'Ateneu Barcelonès la llista unitària 1 d'Octubre, una iniciativa de la societat civil per presentar una agrupació d'electors a les eleccions del 21 de desembre. S'han de recollir 55.000 firmes abans del 17 de novembre. Els promotors, entre els quals hi ha Francesc Dalmases i exmembres de secretariat de l'ANC, han assegurat que posen a disposició dels partits sobiranistes aquesta candidatura per tal de "validar" el referèndum de l'1 d'octubre i "restituir el govern legítim".

Just quan s'estava presentant aquesta llista, el president de la Generalitat es reunia amb els diputats de la CUP Anna Gabriel i Benet Salellas a Brussel·les, segons ha avançat TV3 i ha confirmat l'ARA. Segons ha informat el partit a través d'un comunicat, els dos cupaires s'han reunit amb el president Carles Puigdemont, per una banda, i amb els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret, per l'altra.

El motiu de les trobades ha sigut mostrar el suport de la CUP al Govern "legítim i republicà" de la Generalitat, sobretot en un moment "especialment intens de repressió democràtica" després de l'aplicació de l'article 155 i de la dissolució del Parlament. Segons la nota, Salellas i Gabriel han traslladat als consellers i al president la necessitat de "seguir denunciant a tots els nivells, també en l'àmbit internacional, l'absència de garanties democràtiques i de respecte de drets fonamentals que suposa el règim del 78".

La diputada Anna Gabriel ha assegurat, segons la nota, que aquest problema "no és del PP" sinó que és "estructural". "Fiscalia, jutges i policia són l'espina dorsal d'aquest règim del 78 que es demostra incapaç de reconèixer drets i que només sap reprimir aquells que els exerceixen”, asseguren.

A més, s'ha compartit la preocupació pel fet que vuit consellers es mantinguin empresonats i per la continuïtat de l'ofensiva repressiva cap a la mesa del Parlament, i s'ha posat sobre la taula que amb "les estratègies i decisions preses durant els últims mesos no havien imaginat que la resposta de l'Estat seria repressiva, antidemocràtica i sense voluntat de solucions".

En el comunicat no es parla de l'escenari electoral, encara que la reunió arriba en ple debat sobre la fórmula del sobiranisme per concórrer a les eleccions i l'assemblea dels cupaires aquest diumenge a Granollers, en què decidiran si participen en els comicis.

stats