Política 11/01/2021

Puigdemont aposta per "planificar" l'aplicació de la DUI si l'Estat no s'avé a acordar un referèndum

Defensa "restituir la lleialtat" amb ERC i no preveu una inhabilitació de Laura Borràs

Ara
3 min
L'expresident Carles Puigdemont, durant una atenció a mitjans abans de participar en un acte del partit nacionalista flamenc, N-VA

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont continua defensant que si l'independentisme supera el 50% dels vots a les pròximes eleccions catalanes i es constitueix un govern independentista s'ha de donar "sentit polític" al resultat i s'ha de reprendre el Procés "allà on es va deixar l'octubre del 2017". Això vol dir, segons ha explicat el líder de JxCat, "planificar" l'aplicació de la declaració unilateral d'independència (DUI), que va quedar en stand-by després que el Parlament l'aprovés el 27 d'octubre. Puigdemont considera, però, que la via de la negociació amb l'Estat no s'ha de tancar i que l'independentisme s'ha de tornar a asseure per negociar un referèndum d'autodeterminació. Si el govern espanyol no l'accepta, llavors s'ha de preparar el desplegament de la DUI. "La tardor del 2017 vam dir que hi hauria DUI però no la vam desplegar. El que diem ara és desplegar-la", ha afirmat Puigdemont en una entrevista a TV3.

Per tirar endavant la DUI, el número 1 de JxCat ha receptat "unitat, fortalesa, preparació i determinació". Carles Puigdemont ha responsabilitzat l'Estat del fet que el Govern que ell mateix presidia el 2017 deixés sense efectes la DUI aprovada en el ple del 27 d'octubre per la "situació de màxima violència i de no voler dialogar" del govern espanyol. Amb tot, ha assegurat que ara si el pròxim Govern té "la determinació suficient" les coses seran diferents: "Si tenim prou força electoral, prou preparació i prou determinació i aguantem la posició, que és el que no vam fer a partir de l'octubre del 2017, és evident que les conseqüències seran unes altres". Una tesi que també defensa el full de ruta que el Consell per la República va aprovar abans de Nadal en la seva assemblea constituent, en la qual no va participar ERC.

Restituir la lleialtat amb ERC

Per arribar a aquest escenari, Puigdemont ha tornat a apel·lar a la unitat de l'independentisme de cara als pròxims mesos, sobretot després del 14-F. En aquest sentit, ha admès que caldrà "restituir la lleialtat" entre JxCat i ERC si han de reeditar el pacte de govern després de les eleccions: "Si hi ha d'haver un govern amb els mateixos socis, s'ha de fer amb bases noves". A més, l'expresident de la Generalitat veu "el més normal del món" que els candidats de JxCat i ERC, Laura Borràs i Pere Aragonès, es reunissin el 22 de desembre. "És normal que uns grups que són socis i que aspiren a revalidar i incrementar la majoria tinguin relacions", ha afegit. En aquest sentit, Aragonès no ha volgut donar detalls sobre els "continguts" de la reunió i, en una entrevista a SER Catalunya, ha assegurat que la trobada va ser "molt cordial".

Precisament sobre Laura Borràs, el número 1 de JxCat ha assegurat que la seva formació no es planteja cap alternativa a la candidatura efectiva de Borràs si és inhabilitada pel Tribunal Suprem, arran de la causa que té oberta per les presumptes irregularitats de quan era presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes. "La nostra candidata a la investidura és i serà Laura Borràs, no hi haurà alternativa", ha afirmat Puigdemont en una entrevista a TV3. "No valorem la possibilitat que sigui investida i després inhabilitada", ha afegit.

Carta al Parlament Europeu

Aquest dijous comença el debat pel suplicatori de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a l'Eurocambra. Un procés que el líder de JxCat ha comparat amb la situació de l'exconseller Lluís Puig i el fet que la justícia belga n'hagi denegat l'extradició. De fet, en una carta que els tres eurodiputats han enviat a l'Eurocambra avisen el Parlament Europeu del risc de vulneració de drets fonamentals detectat per la justícia belga en el cas de Puig i asseguren que "és totalment aplicable als seus casos". "Hi ha més evidències que Espanya està vulnerant els nostres drets amb aquest procediment judicial", alerten en la missiva. A més, veuen la sentència belga com una prova més de la falta de competència del Tribunal Suprem per reclamar el suplicatori.

Amb tot, Puigdemont s'ha mostrat convençut que el "recorregut final de la persecució jurídica i política és zero" i s'ha referit, també, als presos polítics. En aquest sentit, ha dit que si ell fos Pedro Sánchez concediria els indults perquè els líders independentistes sortissin immediatament de la presó i també tramitaria una llei d'amnistia al Congrés. El líder de JxCat considera que el govern espanyol té "prou eines executives i legislatives" per solucionar aquesta qüestió i que tot depèn de "voluntat política".

stats