Política 14/05/2013

PSC, PP, ICV, C's i CUP lamenten la nova pròrroga pressupostària de la Generalitat

CiU i ERC defensen que el Govern no presenti uns nous comptes

A.mateo / R.tugas
4 min

BarcelonaEl portaveu al Parlament del PSC, Maurici Lucena, ha reclamat al Govern que expliqui "en què es van gastar els diners l'any passat i en què els volen gastar aquest any" i que deixi de "fer-se el zombi, vegetant sense cap motiu i sense cap direcció en concret", després que el conseller de la Presidència, Francesc Homs, anunciés aquest dimarts una nova pròrroga dels pressupostos de la Generalitat. Lucena ha demanat al president Artur Mas que no segueixi "retallant silenciosament i clandestinament en prorrogar els pressupostos" i ha recriminat a ERC que "doni suport a prorrogar uns pressupostos que van ser aprovats l'any 2012 per CiU i PP" i que "permeti que s'aturin aquelles polítiques que els partits d'esquerres fa anys que demanem". "En un país normal, si no estiguéssim estancats en el debat de la independència, un govern amb majoria parlamentària que no fos capaç d'aprovar uns pressupostos en el primer any de legislatura ja hauria caigut", ha assegurat el portaveu socialista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, també ha carregat contra la nova pròrroga pressupostària, perquè demostra que aquest Govern "és incapaç de governar". Ha carregat, així, contra l'"opacitat en la gestió dels comptes públics", ja que "només dos partits polítics saben les intencions del Govern sobre com gastar els diners dels catalans: CiU i ERC". "El fet que no es presenti i es voti no vol dir que no s'executi un pressupost ocult", ha assegurat el dirigent popular, que tem que si els pressupostos "s'arriben a presentar, ja no serem a temps de presentar cap esmena perquè ja estaran executats". Tot i això, creu que l'executiu "amb molta probabilitat ja deu haver decidit exhaurir tot el 2013 sense presentar pressupostos".

ICV-EUiA i CUP reclamen que el Govern se salti el límit de dèficit imposat

Al seu torn, la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, també ha censurat la pròrroga i ha manifestat la seva perplexitat davant uns pressupostos que, segons ella, són "terriblement injustos, inútils i que sempre carreguen sobre les classes populars". Camats ha assegurat que si hi haguessin pressupostos "podríem debatre al Parlament com generar nous ingressos i crear nous instruments per millorar l'economia i fer front a l'ocupació, com ara la creació d'una banca catalana". Camats també ha demanat al govern d'Artur Mas i a ERC que "no acatin i facin uns pressupostos propis per desafiar l'estat espanyol, però que ho facin de veritat i, aleshores, allà estarem".

De la mateixa manera, el portaveu parlamentari de la CUP, Quim Arrufat, ha afirmat que "és obvi que les pressions que fa el Govern per aconseguir augmentar el sostre del dèficit són a canvi de renunciar al dret a decidir i Espanya sap que té la paella pel mànec". Arrufat ha lamentat la pròrroga per decret dels pressupostos i ha assegurat que el Govern no "està governant sinó que només acata les ordres que vénen des de l'estat espanyol i des de la 'troica'". El portaveu de la CUP ha recordat que "fins ara hi havia un 0,7% del dèficit, oblidant les necessitats dels catalans", però ha assegurat que "aquest nou anunci suprimeix també el debat democràtic al Parlament, perquè les properes retallades, que seran molt més grosses, són pròpies de governs tecnòcrates i no seran negociades entre totes les formacions parlamentàries". La CUP ha anunciat també que se sumarà a la campanya contra les retallades i els "pressupostos antisocials" que duu el lema "Que es foti la 'troica'" i que, segons Arrufat, "lluita contra el virregnat d'Artur Mas i d'ERC".

Igualment, el portaveu de Ciutadans, Jordi Canyas, ha criticat que si l'executiu no presenta uns pressupostos és per falta de "voluntat política". "Si no volen fer un pressupost per sota del 2%, que dimiteixin", ha etzibat, i ha reclamat que paguin els deutes perquè "el que ha de fer aquest govern de morosos i inútils és pagar". "És típic del morós separatista responsabilitzar altres d'un deute inexistent per oblidar les pròpies obligacions", ha afegit Cañas.

CiU i ERC defensen l'estratègia de la pròrroga

En una línia contrària, el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha assegurat que la nova pròrroga demostra que el Govern ha "creat un front davant l'estat espanyol que permetrà tenir més liquidesa i menys patiments". Turull ha reclamat a la resta de formacions parlamentàries, a excepció d'ERC, que "no demanin que es presentin uns pressupostos a qualsevol preu o de qualsevol manera perquè no és possible, per qüestions d'honor, de dignitat i de no fer el joc a tots aquells que es volen carregar tot allò que nosaltres estimem". "Ni farem el paper d'enterramorts de l'estat del benestar ni enganyarem la gent", ha sentenciat el portaveu nacionalista.

El portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Oriol Amorós, també ha defensat la postura duta a terme fins ara, perquè "amb pressupostos o en pròrroga, els recursos disponibles són els mateixos", mentre que "el que ha fet el Govern amb el suport d'ERC és plantar cara, és resistir, cosa que ha produït uns primers fruits, 1.000 milions menys de retallades". "N'hi ha que volien que portéssim uns pressupostos de 4.800 milions en retallades sense dir d'on els havíem de treure, i ara volen que portem uns pressupostos de 3.800 milions de retallades tampoc sense dir d'on treure'ls", ha lamentat el dirigent republicà, que s'ha mostrat convençut que mantenir la situació de pròrroga i negar-se a impulsar uns comptes amb el dèficit imposat permetrà assolir un sostre superior o altres elements, com el pagament de part dels deutes de l'Estat.

stats