Política 24/02/2015

Rajoy calcula que Espanya creixerà un 2,4% aquest 2015, quatre dècimes per sobre de les previsions

El president espanyol treu pit de la feina feta i assegura que Espanya ha sortit del "malson". Afirma que en tres anys l'estat espanyol "s'ha aixecat de la caiguda" i alerta a "no tòrcer el rumb"

Joan Rusiñol / Mariona Ferrer
2 min

MadridEl govern espanyol finalment s'ha tirat a la piscina i anunciat ja la seva revisió a l'alça de les expectatives de creixement per a aquest 2015 fins a un 2,4%, quatre dècimes percentuals del previst fins ara. Així ho ha anunciat el president de l'executiu central, Mariano Rajoy, fent un balanç optimista sobre la seva gestió de la crisi econòmica durant aquesta legislatura. En aquest sentit, també ha anunciat que preveuen que el consum segueixi creixent al voltant del 3%, "de manera coherent a com ho ha fet el 2014". Segons l'executiu, també i després de set anys consecutius de caiguda, calculen que creixi també la construcció, tant residencial com no residencial. Fien el creixement també a un millor comportant del sector exterior.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció al debat de política general, ha assegurat que al debat d'investidura que Espanya ha sortit ja del "malson" a què, a parers seu, va caure durant els anys de govern socialista. Per Rajoy, la seva gran prioritat del mandat era estimular el creixement econòmic de nou i crear ocupació. Objectiu, diu, complert.

Segons el cap de l'executiu, ara s'han instal·lat unes "bases sòlides" que permetran accelerar la recuperació si no es "torça el rumb", una referència implícita a una eventual victòria de Podem.

"Espanya no ha necessitat una dècada sinó tres anys per aixecar-se de la caiguda", ha afirmat, entre aplaudiments constants de la bancada popular.

Tres milions de llocs de treball

Rajoy ha insistit que preveu crear fins un milió de llocs de treball entre el 2014 i el 2015, però aquest dimarts ha volgut anar més enllà i ha dit que té com a objectiu, si continua a la Moncloa després de les eleccions generals, crear fins a un total de "tres milions de llocs de treballs nets". "Espanya necessita arribar a una xifra d'ocupació similar a la que teníem abans de la crisi, és a dir, comptar amb uns 20 milions de treball", ha assenyalat. Per arribar a aquests tres milions, calcula que cada any l'ocupació creixi en mig milió de persones.

Un balanç triomfalista

Tot i admetre que queda molt per fer, el balanç de Rajoy ha estat obertament triomfalista. "Està renaixent l'optimisme", ha reblat, després d'afirmar que "les llars perceben certa millora dels seus pressupostos", com indiquen xifres com la venda minorista o les hipoteques.

Rajoy ha presumit d'haver deixat enrere un "panorama hivernal, gèlid, desolador", sense haver demanat el rescat de l'economia espanyola a la Troica com, ha subratllat, li demanaven molts. Sense citar-la explícitament, el president espanyol ha comparat la situació d'Espanya avui -amb les reformes fetes- amb la situació de Grècia.

stats