Política 09/05/2016

Polèmica per l'espot electoral de Rajoy des de la Moncloa

Arrenca la campanya alertant del risc d'un govern "extremista". El PP diu que "desconeix" on s'ha gravat el vídeo, que simula un discurs institucional

G.pruna / M.ferrer
3 min

Barcelona / MadridEl president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha donat aquest dilluns el tret de sortida oficial a la precampanya de les eleccions espanyoles del 26 de juny amb la presentació del seu primer vídeo electoral. Un espot enregistrat a la Moncloa i on, intentant explotar el perfil institucional, Rajoy opta per simular l'aspecte d'un discurs dirigit als ciutadans per comunicar-los la nova convocatòria electoral.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió de gravar el vídeo des de la Moncloa no està exempta de polèmica. Rajoy hauria ignorat així la llei electoral. L'article 50 de la Loreg estableix que "des de la convocatòria de les eleccions i fins a la seva celebració queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o a les fites aconseguides, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per alguna de les entitats públiques concurrents a les eleccions".

El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, ha assegurat que "desconeix" on s'ha gravat el vídeo, "si a la residència privada de Rajoy o a les dependències del govern". Però ha afirmat que en tot cas s'ha mantingut una "escrupolosa separació" entre les funcions de president espanyol i les de candidat, així com dels mitjans utilitzats en campanya".

El fantasma del populisme

"Sé que això [la repetició electoral] pot cansar, i és lògic que ho faci a molta gent", es disculpa Rajoy, que centra el seu anunci a defensar que a les eleccions està en joc "garantir la recuperació, potenciar el creixement econòmic i consolidar la creació d'ocupació".

Sense mencionar cap partit –tampoc el PP–, Rajoy assegura que Espanya està davant d'una cruïlla clau perquè "una alternativa extremista treu el cap com un dissolvent de tot allò bo", la unitat d'Espanya, la democràcia institucional i el progrés econòmic. "Volen fer-nos lliscar pel camí de la incertesa, la inestabilitat i la inseguretat", lamenta.

Davant d'aquesta alternativa, Rajoy s'erigeix com a representant de la concòrdia i l'esperança de l'Espanya moderada: "Ara més que mai, es tracta d'una decisió seriosa per al bé de tots", avisa el president del govern espanyol en funcions, que clou el vídeo amb un agraïment –"Moltes gràcies a tots, i comencem"– just abans que aparegui el lema del PP "Espanya seriosament", el mateix que a la campanya del 20-D, però amb un afegitó que diu "Ara més que mai".

Apel·lació al vot útil

La idea central de la campanya del PP serà: "Si no vols que governi Podem, vota el PP". Així ho ha transmès Casado en roda de premsa després de la reunió del comitè de direcció dels populars a Génova. El PP basarà la campanya a agitar el fantasma del populisme i a apel·lar al vot útil contra Pablo Iglesias. Ja donen per fet el 'sorpasso' de Podem al PSOE i així tampoc erosionen la possibilitat d'una gran coalició amb Pedro Sánchez. "Quan es parla d'assaltar els cels", ha assenyalat el vicesecretari de comunicació dels populars.

"La mandra de Rajoy"

Pedro Sánchez ja fa dos dies que està en precampanya. Diumenge es va estrenar des de Mérida com a candidat socialista el 26-J, després d'haver estat l'únic a aconseguir els avals dins del PSOE. Aquest dilluns ha tornat a carregar durament contra Rajoy i Pablo Iglesias des de Vitòria, en una jornada de ruta pel País Basc. "Espanya no es mereix ni ser governada per la mandra de Rajoy ni bloquejada per la intransigència d'Iglesias", ha dit.

stats