Política 08/05/2016

Sánchez, ratificat candidat del PSOE el 26-J sense la necessitat de primàries

Cospedal no té "cap dubte" de la victòria del PP el juny després del "vodevil" dels últims quatre mesos

M.f.f.
3 min
El líder del PSOE, Pedro Sánchez, aquest diumenge durant la festa de la rosa de Mérida. EFE

MadridTant el PSOE com el PSC s'han estalviat les primàries de cara el 26-J. Primer Meritxell Batet va aconseguir arribar a un acord amb Carles Martí per evitar la disputa, i aquesta setmana, tal i com estava previst, Pedro Sánchez ha reunit ja els avals de la militància necessaris per ser candidat del PSOE en les pròximes eleccions espanyoles. Serà així oficialment proclamat candidat la setmana que ve, malgrat Ferraz espera ja designar-lo cap de cartell per poder engegar la maquinària electoral. Després que Susana Díaz decidís, per ara, no fer el pas a Madrid, Sánchez tenia via lliure per repetir com a candidat. Però els ànims estan caldejats a Ferraz difícilment podrà repetir si obté uns pitjors resultats que el 20-D.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant l'última setmana, el secretari general socialista ha obtingut 356.021 avals, més del triple dels suports necessaris per presentar una candidatura (9.462 avals, un 5% dels militants totals del PSOE i del PSC, que sumen 189.256 afiliats). És el que ha certificat aquest diumenge la Comissió Federal de Garanties Electorals. Com que no hi ha cap més candidat, el comitè federal ratificarà la candidatura de Sánchez el cap de setmana que ve, que té prevista una nova reunió.

Amb tot, Sánchez ja fa dues setmanes que ha entrat en 'mode' electoral, des que va tirar la tovallola per intentar formar govern. Durant la festa de la rosa aquest diumenge a Mérida, el líder socialista ha afirmat que el 26-J "pagaran a les urnes" els que han "bloquejat el govern del canvi": PP i Podem. Les pitjors crítiques se les enduu Pablo Iglesias, a qui el PSOE ha posat en el centre de la seva diana. Acompanyat del 'baró' extremeny, Guillermo Fernández Vara, ha afirmat que s'hi sent identificat perquè "també pateix d'una vella esquerra antisocialista que no vol guanyar a la dreta si no al PSOE".

"Al Partit Socialista li hem de dir que quan toca tornar la paraula a la ciutadania no és el moment de posar-se a insultar, de fer la traveta ni i posar-se nerviós", li ha replicat el número dos de Podem, Íñigo Errejón. "No entenem el nerviosisme del PSOE, qui hauria d'estar nerviós és el PP", ha afegit. Podem i IU ultimen aquest cap de setmana la seva aliança electoral de cara el 26-J. El principal escull és en la posició de les llistes dels candidats d'Alberto Garzón.

El secretari d'organització de Podem, Pablo Echenique, ha explicat que han ofert cinc diputats assegurats a IU i quatre amb altes probabilitats, mentre que els de Garzón reclamen almenys 9 llocs de sortida segurs. Errejón ha assegurat que està convençut que ho acabaran resolent i que es presentarà l'acord en "un dies".

El PP: "referent de creixement, prosperitat i futur"

Qui no té cap dubte que guanyaran les eleccions és el PP. Ara bé, Génova ha dissenyat una campanya més "transversal" per no perdre vot cap a Ciutadans, a qui no dubta en atacar, i més a Madrid. La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha assegurat aquest diumenge que no té "cap dubte" de la victòria del seu partit el juny després del "vodevil" que han viscut els últims quatre mesos. El PP es reivindica com a "referent de creixement, prosperitat i futur", un missatge de nou en clau econòmica, com el passat 20-D i d'estabilitat.

Cospedal ha clausurat el XVI congrés del PP gallec, que ha servit per ratificar a Alberto Núñez Feijóo com a candidat a la reelecció a la Xunta. Està previst que les eleccions gallegues se celebrin a la tardor. Amb la ratificació de Feijóo acaben tots els dubtes sobre un possible relleu d'última hora de Mariano Rajoy al capdavant del PP.

stats