Política 09/11/2017

Juncker tanca files amb Rajoy contra el "verí" dels nacionalismes

El president espanyol diu que espera que "tothom" compleixi la llei després del 21-D en el nomenament del president de la Comissió Europea com a 'doctor honoris causa', a la Universitat de Salamanca

Ara
2 min
Juncker i Rajoy, durant el nomenament del president de la Comissió Europea com a doctor honoris causa

BarcelonaEl president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, ha fixat aquest dijous el suport de la Unió Europea al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en la seva posició sobre Catalunya. El luxemburguès ha rebutjat "el verí" dels "nacionalismes", que impedeix que "Europa treballi de manera conjunta per influir en l'esfera mundial", a la Universitat de Salamanca, on avui ha estat nomenat 'doctor honoris causa'. Mariano Rajoy ha agraït en l'acte aquestes paraules, i ha assegurat que Juncker és "una de les persones que més ha treballat en benefici de la Unió Europea i el procés d'integració".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquestes declaracions, Juncker certifica clarament el posicionament de la CE a favor del govern d'Espanya que ja va expressar el 2 d'octubre, quan, malgrat demanar solucions pacífiques després de les càrregues policials, va donar suport a Rajoy en la seva gestió i va considerar el referèndum il·legal (tal com va expressar la CE en aquest comunicat). El líder de la Comissió ha reforçat el seu suport al govern espanyol, si comparem aquestes declaracions amb anteriors, en què considerava el Procés un "assumpte intern".

Aquest dijous, Juncker ha insistit, en una clara al·lusió a Catalunya tot i no mencionar el territori explícitament, que els nacionalismes són una "amenaça" per a la Unió Europea. "No tenim dret a desfer un model de coexistència que hem sabut construir per al conjunt d'Europa a escala nacional i regional: si ho fem, estarem a la deriva", ha afegit, i ha tancat la porta a la "divisió de les categories nacionals i regionals, superades des de la II Guerra Mundial". A més, ha fet una crida a acatar les lleis: "El dia que no respectem les normes lliurement acceptades Europa haurà perdut totes les oportunitats. No podem jugar amb el dret", ha sentenciat.

Rajoy espera que les eleccions del 21-D portin "moderació i tranquil·litat"

Per la seva banda, Mariano Rajoy ha assegurat en declaracions als periodistes que té previstos "tots els escenaris possibles" conseqüència de les eleccions del 21 de desembre, però que confia que després dels comicis "tothom" compleixi la llei.

En ser preguntat sobre la possibilitat que els partits independentistes guanyin les eleccions a Catalunya, ha assegurat que "el govern espanyol no està per opinar sobre esdeveniments que no se sap si es produiran o no. El govern ha de dir quina és la seva posició, i la nostra posició és que el 21 de desembre és molt important i que caldria una participació massiva".

Així, confia que després dels comicis s'arribi a una etapa de moderació i tranquil·litat en què tothom compleixi les seves obligacions "com a espanyols i europeus", la primera de les quals seria acatar la llei.

El president espanyol ha dit, a més, que respectarà totes les decisions judicials, li "agradin més o menys", i, per tant, ha evitat pronunciar-se sobre el que pugui decidir el Tribunal Suprem després de la declaració dels membres de la mesa del Parlament. "Respecto el que facin avui els membres de la mesa del Parlament, i també respecto les actuacions de la fiscalia i dels jutges, i, per descomptat, les seves decisions", ha assenyalat.

stats