26/05/2016

Rajoy no s’acararà amb Sánchez i només s’obre a un debat a quatre

3 min
El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va ser ahir al País Valencià, un territori estratègic el 26-J.

MadridUn dels arguments que van fer servir els partits per afirmar que reduirien la despesa en la campanya electoral del 26-J és que seria encara més mediàtica que la del 20 de desembre, quan els programes televisius amb formats diversos centrats en els candidats i els debats van centrar l’atenció de l’audiència. El PP, però, no vol que Mariano Rajoy estigui massa exposat a la crítica ni donar més oxigen del que els convé a Pedro Sánchez. Per això, en tota la campanya, només preveu un debat a quatre amb Sánchez, Pablo Iglesias i Albert Rivera, i es nega al tradicional cara a cara que en les últimes convocatòries electorals havien protagonitzat el president del govern i el cap de l’oposició, un duel que en la campanya del 20-D va estar marcat per desqualificacions gruixudes per raons de corrupció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El més interessat en el cara a cara és el PSOE. Ahir va reunir el seu govern a l’ombra i una de les preocupacions del partit és seguir apareixent com l’alternativa real al PP. El risc que la confluència entre Podem i IU els superi en vots (i fins i tot en escons) és més que real segons les enquestes (ahir la formació de l’esquerra alternativa ho donava per fet) i Sánchez necessita polaritzar la campanya per intentar competir pel votant d’esquerres, dubtós sobre quina és la millor via per fer fora de la Moncloa el PP. El secretari d’organització, César Luena, va demanar ahir concretar els termes del debat a dos, que ja s’han ofert a produir i retransmetre diverses televisions, i va lamentar que encara no hi hagi hagut diàleg entre els partits sobre quins formats es volen acordar. Segons el número dos del PSOE, no es pot “furtar” als espanyols el debat “entre qui ha sigut president i qui ho serà a partir del 27 de juny”, malgrat que el 20-D ja els van separar 32 escons de diferència.

Podem i C’s volen protagonisme

El cert és que els socialistes han rebut altres ofertes de cara a cara, però les descarten, com ara un intercanvi entre Sánchez i Iglesias. Tant Podem com Ciutadans són partidaris de fer-ne com més millor i afirmen que no tenen por a cap format audiovisual. Uns i altres preparen la seva campanya i esperen la confirmació de dates dels debats. Els socialistes no eren ahir al matí gens optimistes sobre quina seria la resposta del PP: en primer lloc, perquè són conscients que al carrer Génova s’imposen els que volen desproveir-los de la condició d’alternativa; en segon terme, perquè consideren que Rajoy no vol estar més exposat del necessari després de cinc mesos de “mala gestió i casos de corrupció” i, en tercer lloc, per la mala relació personal entre els dos líders.

Els populars menystenen Sánchez. Al nucli dur del partit n’hi ha que pensen que si el PSOE cau a la tercera posició la sortida de Sánchez serà imminent i serà molt més fàcil arribar a acords. Fonts del PP es van afanyar a confirmar que només es plantegen un debat a quatre i en cap cas un cara a cara amb Sánchez. Poc després, el portaveu al Congrés, Rafael Hernando, va dir que el format havia de ser “més plural” del que ho és un cara a cara atesos els resultats del 20-D. La campanya s’encamina a un únic debat coral del qual s’hauria de negociar l’emplaçament televisiu i l’agenda de temes. Si només n’hi ha un -el PP no vol anar més enllà per evitar la imatge dels líders del PSOE, Podem i C’s contra Rajoy- s’obriran pas altres formats, perquè Sánchez ja ha avançat que aquest cop ell només anirà als platós on hi hagi el president en funcions.

El jutge processa el PP per lucrar-se amb una part de la Gürtel

Les novetats judicials en els casos en què està implicat el PP amenacen de fer molt llarga la campanya per a Mariano Rajoy. Ahir el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata -que dilluns va reclamar als populars una fiança d’1,2 milions d’euros pel cas Bárcenas- va processar 27 persones per l’activitat de la trama Gürtel al municipi madrileny de Boadilla del Monte, i també el partit conservador com a partícip a títol lucratiu. El magistrat entén que la formació es va beneficiar de 204.198 euros de l’entramat corrupte, ja que els imputats van aconseguir que diferents empreses assumissin el cost d’actes del partit.

stats