Política 15/05/2018

Recull d'articles d'opinió sobre la investidura de Torra: de "xenòfob" a "parafeixista"

La premsa ha sigut molt crítica amb el nou president, que consideren representant de l'independentisme radical. Aquests són alguns dels textos més crítics amb Torra

Ara
3 min
Quim Torra dirigint-se al faristol en la segona sessió del debat d'investidura aquest dilluns.

El Mundo

L'editorial d''El Mundo' considera Torra un "fanàtic pur, insubornable, i per tant letal per a la convivència". "Que dues forces pretesament progressistes com ERC i la CUP facin arribar al poder una mena de variant catalana del nacionalcatolicisme franquista només s’explica per l’aglutinant poder de suggestió del nacionalisme –sentencia l'escrit–: Es pot investir un racista en l’Europa del segle XXI? Ja veiem que sí".

En el mateix diari, l'articulista Raúl del Pozo afirma: "«Felip VI –va dir un dirigent d’Units Podem– té molta port». El rei i molts espanyols i catalans que no poden imaginar que un racista que els diu «bèsties carronyaires, escurçons i hienes amb una tara a l’ADN» pugui ser una autoritat en un estat democràtic". Del Pozo també elogia el discurs que ahir va fer la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas: "En un discurs vibrant, antifeixista, va recordar a aquest energumen amb corbata que el nacionalisme és sed d’odi".

El País

Javier Cercas, a 'El País', afirma que "per descomptat aquest xenòfob entusiasta d'un partit feixista o parafeixista i violent [Estat Català] es troba en condicions de complir la seva ominosa promesa, perquè a partir de la seva presa de possessió tindrà a les seves mans un cos armat compost per 17.000 homes, uns mitjans de comunicació potentíssims, un pressupost de milers de milions d'euros i tots els mitjans ingents que la democràcia espanyola va cedir al govern autònom català, a més de coses com l'educació de desenes de milers de nens. Dit això, només puc afegir que em sentiria molt més tranquil si el president de la Generalitat fos un pacient escapat del manicomi de Sant Boi amb una serra elèctrica a les mans".

Cercas llança una pregunta: "Representa el senyor Torra, amb la seva xenofòbia salvatge, l'independentisme actual? És això el que hi havia darrere del nacionalisme tolerant, transversal, obert i integrador que el catalanisme predicava a Catalunya i que tants ens vam creure durant anys (encara que no fóssim nacionalistes)?"

I conclou: "S'ha d'aturar aquest malson".

La Vanguardia

Sergi Pàmies, a 'La Vanguardia', afirma que "el linxament preventiu amb què molts mitjans de comunicació han rebut la candidatura de Torra és una vergonya democràtica que fa pensar en «La jauría humana»", però el defineix sense embuts com un "sectari il·lustrat, ancorat en un republicanisme nostàlgic de preguerra" que "busca l'adhesió dels seus però també l'honor de ser insultat pels que alimenten la indústria de la discòrdia".

La Razón

En el seu editorial, 'La Razón' titlla Torra de "supremacista": "Si fem el repàs als comentaris realitzats per Marine Le Pen o l’ultradretà holandès Geert Wilders, es van cuidar molt d’expressar-se amb el menyspreu i l’odi amb què ho ha fet el ja president Torra".

En el mateix sentit, l'articulista Jesús Rivasés sentencia: "[Torra] potser reserva a la seva pista de circ un lloc per a les «tendències suïcides dels catalans» de què parlava Vicens Vives ('Notícia de Catalunya', 1954), i això pot deixar de ser «friki» per convertir-se en tràgic".

El Periódico

Per la seva banda, 'El Periódico' ha optat en el seu editorial per criticar la "provisionalitat" del càrrec de Torra, tot i que també critica que "les idees que contenen els seus tuits i articles" són "tan sectàries i inqualificables que no n'hi ha prou amb demanar perdó per esvair la por que Torra no serà el president de tots els catalans".

stats