Política 30/05/2018

Riera: "El canvi de consellers és el punt culminant de la claudicació davant l'estat espanyol"

El portaveu de la CUP denuncia que "no hi ha cap full de ruta per assolir la independència"

Xavi Tedó
4 min
Riera: "El canvi de consellers és el punt culminant de la claudicació davant l'estat espanyol"

BarcelonaEl portaveu de la CUP, Carles Riera, ha criticat en una entrevista a 'El món a RAC1' el canvi de consellers anunciat ahir pel president Quim Torra: "S'està fent el contrari de desplegar la República, és el punt culminant de la claudicació davant de l'estat espanyol. No s'ha presentat batalla tot i que Rajoy no podia fer altra cosa que no publicar els nomenaments, perquè com hem vist no ho va portar als tribunals". "És una baixada de pantalons en tota regla, la unitat independentista va fer possible l'1-O, però des d'aleshores no hi ha cap full de ruta per arribar a la independència, tot i la proclamació de la República", ha denunciat Riera, que ha deixat clar que no "hi ha cap jugada mestra per part de JxCat i ERC".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat de la CUP ha remarcat que "la repressió severa contra aquests dos partits" els ha fet recular, però "també és veritat que en els moments decisius no van fer el pas endavant que calia com el 10 d'octubre o el 30 de gener". "Ens estem barallant per recuperar una lamentable autonomia", ha afegit Riera, que ha deixat clar que la CUP hauria fet efectiva la República. "Tenim una majoria independentista refermada al Parlament i dos milions de persones disposades a desafiar sempre des de la desobediència pacífica", ha subratllat.

"El govern espanyol ha triat qui pot ser conseller i president a Catalunya"

Més tard, el portaveu Vidal Aragonès ha reiterat el mateix posicionament en roda de premsa al Parlament. Ha confirmat la "claudicació" de JxCat i ERC davant l'estat espanyol i ha denunciat que han permès que el govern espanyol triï qui pot ser president i conseller a Catalunya". El portaveu Vidal Aragonès ha assegurat que els partits majoritaris no han respectat el mandat del 21 de desembre ni de l'1 d'octubre.

Han criticat que ni tan sols s'hagi esgotat el termini d'al·legacions que havia donat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) abans de resoldre definitivament sobre el recurs que havia presentat Quim Torra contra el govern espanyol. L'alt tribunal s'havia declarat incompetent però havia donat marge a les parts perquè argumentessin les seves posicions.

Vidal Aragonès en roda de premsa des del Parlament aquest dimecres

Davant d'aquesta situació, la CUP ha emplaçat els CDR i l'ANC a mobilitzar-se al carrer per reivindicar la República i denunciar l'"incompliment" del mandat electoral del 21 de desembre i l'1 d'octubre per part de JxCat i ERC.

A l'oposició tota la legislatura

El dirigent d'Endavant ha criticat el paper de les dues principals forces independentistes a l'hora de defensar la República proclamada: "JxCat i ERC van enviar el missatge que la gent es quedés a casa el 27 d'octubre i la CUP també ha de fer autocrítica perquè hauríem d'haver fet una crida a sortir al carrer de manera massiva per defensar la República", ha admès Riera, que ha deixat clar que "un Consell de la República té sentit si aquí hi ha lluita per la República, si no durarà quatre dies". "Si del que es tracta és de fer autonomisme ens mantindrem a l'oposició. Si es materialitza la República nosaltres donarem suport al Govern", ha reiterat Riera, que ha afegit la necessitat de restituir les lleis suspeses pel TC o de posar en marxa estructures d'estat com a exemple de la unilateralitat que defensa la CUP. "Tot el que sigui defensar la sobirania del Parlament tindrà el suport de la CUP", ha advertit.

Riera ha reconegut la contradicció de presentar-se a les eleccions del 21-D o de validar Torra i ha afirmat que "la resposta de la desobediència la tenim l'1-O assumint la repressió". Pel que fa a la necessitat d'eixamplar la base social republicana, Riera ha recordat que "sempre que ens hem comptat hem aconseguit una majoria independentista". "Com més siguem millor, però el republicanisme té l'hegemonia, però tant si som el 49% com el 56%, l'actitud del govern espanyol serà la mateixa", ha avisat abans de reiterar que només l'increment de la mobilització farà possible la República.

"Hem d'aprofitar la internacionalització del conflicte per avançar, no per fer passos enrere", ha afirmat en relació als revessos que ha rebut la justícia espanyola per part dels tribunals europeus. "Pots regular la velocitat quan vas endavant, però només fem passos enrere", ha lamentat. "Nosaltres vam defensar la dignitat i el vot delegat de Comín a l'última junta de portaveus i després ens assabentem per la premsa que el canvien", ha denunciat per posar en relleu que la comunicació entre JxCat i ERC amb la CUP és "nul·la".

Riera ha carregat amb duresa contra Ciutadans, una formació que considera que cada cop aplega més gent de l'extrema dreta i que atia els ciutadans a retirar llaços grocs de la via pública. "Nosaltres l'hauríem tornat a posar al Parlament quan el senyor Carrizosa el va treure, però JxCat i ERC van cedir altra vegada", ha opinat.

Sense notícies del Consell de la República

En relació al Consell de la República, una de les propostes que va fer l'expresident Carles Puigdemont per "internacionalitzar" el Procés, la CUP ha dit que no en té cap notícia. "No ens han dit res i tampoc ens estan responent als nostres emplaçaments", ha explicat Vidal Aragonès.

Moció de censura

També ha criticat el suport de JxCat i ERC a la moció de censura contra Mariano Rajoy: "L'actitud de l'independentisme al Congrés és patètica perquè estan regenerant el règim i a canvi només demanen engrunes", ha denunciat Riera, que ha sentenciat que "l'autèntica moció de censura és fer la República aquí". "En la lògica de la claudicació s'estan negociant engrunes", ha denunciat abans de preguntar-se si els dos milions d'independentistes que van anar a votar l'1-O volien acordar una moció de censura per fer president un dirigent que ha validat el 155 o que reclama una reforma del Codi Penal per actualitzar el delicte de rebel·lió contra l'independentisme català. "Què hem de negociar amb aquesta gent?", ha lamentat.

stats