Política 19/09/2019

Rivera tanca la porta a un pacte amb Sánchez després del 10-N perquè "ha trencat amb el constitucionalisme"

Maroto demana a Cs que es replantegi el seu 'no' a Espanya Suma i assegura que la coalició retallaria 40 escons al PSOE

M. Esteve / A. Mascaró / G. Aranda
3 min
El president de Cs, Albert Rivera, en una imatge d'arxiu

Barcelona / MadridDesprés d'estendre la mà 'in extremis' per facilitar una investidura de Pedro Sánchez, Albert Rivera torna a tancar la porta a pactar amb el líder socialista després del 10-N. "Si no gira cap al constitucionalisme, se li pot dir que no a Sánchez", ha explicat en una entrevista a la Cope. "No vull governar amb Sánchez, perquè és un perill [...]. Ha trencat definitivament amb el constitucionalisme", ha afegit Rivera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el líder de Ciutadans ha tornat a insistir en els suposats pactes dels socialistes amb Bildu i ha retret a Sánchez que "es passegi amb Torra com si fos un president d'estat". "Amb Bildu es pot parlar, però amb Cs i el PP no. S'equivoca d'adversaris", ha advertit Rivera, que ha afegit que si Sánchez torna a guanyar les eleccions "tornarà a bloquejar Espanya".

Rivera ha explicat que, si Ciutadans i el PP sumen després de les eleccions del 10-N, trucarà a Pablo Casado per formar govern. Ara bé, ha tornat a tancar la porta a formar una coalició electoral amb els populars -com va passar a Navarra i que portaria per nom Espanya Suma-, malgrat que el PP insisteix en aquesta fórmula.

En declaracions a Barcelona, la portaveu del partit taronja, Lorena Roldán, ha insistit en el mateix posicionament: "El soci preferent és el PP", ha assegurat. Amb tot, ha evitat reiteradament respondre a preguntes sobre si Ciutadans acceptaria pactes amb Vox o no. "Tenim el deure i la responsabilitat de sumar un escó més que possibiliti un govern alternatiu", ha afirmat. Pel que fa a les llistes electorals a Catalunya de cara a la possibilitat de repetició electoral, Roldán ha evitat concretar qui lideraria la candidatura per Barcelona: "Esperem a la convocatòria electoral". Preguntada sobre si Inés Arrimadas tornarà a liderar la candidatura per Barcelona, s'ha limitat a afirmar que creu que "no hi haurà gaires sorpreses" a les llistes, tot i que deixa la decisió en mans de la direcció del partit.

Durant la seva compareixença inaugural a la reunió del grup parlamentari, Rivera no ha mencionat en canvi la coalició i ha centrat el seu discurs en criticar Sánchez i en assegurar que Espanya "estava a temps de sortir del forat" si el PSOE acecptava la seva proposta in extremis de pacte que va fer "amb sentit d'estat". "Sánchez fins i tot li ha dedicat bronques al elector per com vota, li ha dit que han de votar més concret", ha ironitzat Rivera, que ha repetit en diverses ocasions que "amb Espanya no es juga" en relació a les negociacions. "A qui li ha de sortir car (el bloqueig) és a Sánchez", ha dit, tot desitjant-li una caiguda a les eleccions. "El constitucionalisme té un soci menys. Nosaltres li hem demanat que torni i no ha volgut", ha afegit.

En una línia similar, el líder del PP Pablo Casado també ha dedicat esforços a criticar Sánchez a la reunió amb els senadors i diputats celebrada aquest dijous al migdia al Congrés. Ha assegurat que el PP ha estat "a l'altura" durant les negociacions, però ha lamentat "l'espectacle que s'està donant a Espanya". Ha assegurat que la situació de bloqueig polític és "una paràlisi que acaba cotitzant en borsa" i ha advertit que "la desacceleració" pot veure's estimulada per la manca de govern. Casado ha insistit en la idoneitat de la coalició Espanya Suma amb Cs de cara a les properes generals i ha dit que si s'hagués aplicat amb Vox a les del 28-A tindrien "majoria absoluta". Ha defensat, a més, que es tracta d'una proposta "generosa" per part del PP perquè faria que alguns dels seus càrrecs puguin perdre representació cedent-los a membres d'altres partits.

Maroto diu que Espanya Suma retallaria 40 escons al PSOE

Així, el portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, ha assegurat que encara hi ha "temps i espai" per conformar aquesta plataforma. El dirigent popular ha assegurat que Espanya Suma retallaria 40 escons al PSOE i que, "en cap cas", facilitaria una investidura de Pedro Sánchez. "Els mateixos votants de centredreta units poden permetre una diferència de 40 escons de distància que guanyaríem al PSOE, 20 que perdrien i 20 que guanyaríem nosaltres", ha detallat.

Per això, Maroto ha demanat a Ciutadans que estudiï la proposta i ha assenyalat que hi ha diferents opcions per assajar-la, com ara al Senat o en circumscripcions grans o petits. "Si votem per separat estem fent un enorme favor a Sánchez que el que vol és aquest vot dividit, per això la proposta d'Espanya Suma és una solució", ha explicat Maroto en una entrevista a RNE recollida per Europa Press.

stats