Política 01/12/2013

Rubalcaba ressuscita l'Espanya plural de Zapatero

"Us volem tal i com sou", ha assegurat el líder del PSOE adreçant-se al PSC

Sara González
2 min

Barcelona"En la defensa de la Catalunya i una Espanya plural no ens guanya ningú". Aquest és el crit de batalla que aquest diumenge ha llançat el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, per intentar recuperar la confiança dels catalans en els socialistes. Reformar la Constitució garantint la personalitat de cada territori és el projecte que ha reivindicat en els darrers mesos el líder del PSC, Pere Navarro, i avui Rubalcaba ha deixat clar que el feia seu. "Us volem tal i com sou", ha proclamat el líder del PSOE a l'acte federal celebrat al pavelló de la Vall d'Hebron de Barcelona. I és que el PSOE té ben clar que sense un PSC fort els socialistes difícilment podran tornar a governar Espanya. Això sí, tal i com són, però deixant de banda el dret a decidir, una discrepància que segueix estant sobre la taula.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i la voluntat de reformar-la, Rubalcaba ha fet una crida a celebrar "amb orgull" el dia de la Constitució el proper 6 de desembre. "L'hem de celebrar perquè ho hem fet bé i avui som un país molt millor", ha dit. Rubalcaba ha volgut també posar en valor la figura Navarro i ha admès que si ell no s'hagués "encaparrat" en defensar amb "tenacitat" un estat federal, a hores d'ara els socialistes "no estarien parlant de federalisme".

Segons el secretari general del PSOE, cal reformar la Constitució per fer-la "més forta" i per "avançar sense trencar". Aquest és, segons ell, la millor forma de combatre tant "el centralisme que sempre ha anat de la mà de la desigualtat" com el camí de la independència, que al seu parer és "impossible", a més de ser un camí "tortuós" i "insolidari". Entonant el seu particular dret a decidir, Rubalcaba ha assegurat que la voluntat del seu partit és que els ciutadans espanyols tinguin "el mateix dret a decidir l'Espanya on volen viure" de la mateixa manera que ho va poder fer la seva generació durant la transició i el procés constitucional.

Rubalcaba ha defensat el federalisme com una forma de relació basada en la "igualtat, la solidaritat i la lleialtat" i, tot i que a hores d'ara el PP tanca la porta a aquest model d'estat, ha recordat que moltes de les coses que al llarg de 35 anys la dreta espanyola ha rebutjat ara estan plenament vigents.

Una "reforma constitucional en B"

El secretari general del PSOE ha subratllat, però, que aquest estat federal també ha de garantir una major igualtat i justícia social. En aquest sentit, ha promès derogar la reforma laboral aprovada pel PP, així com la llei Wert que va ser aprovada aquest divendres. I és que, al seu parer, el president espanyol, Mariano Rajoy, està "ofenent" Espanya amb les seves retallades i aplicant, en definitiva, una "reforma constitucional en B" amb la seva política social i econòmica.

stats