CAP AL 26-J
Política 31/05/2016

Sánchez vol ara un pacte bilateral amb Catalunya

Es compromet a reconèixer la singularitat i millorar l’autogovern en la reforma de la Constitució

Mariona Ferrer I Fornells Sara González
3 min
Sánchez va presentar ahir els seus compromisos electorals. Si és president, se sotmetrà a una moció de confiança als  2 anys.

Madrid / BarcelonaEl PSOE mai ha governat a l’Estat sense guanyar a Catalunya. I després dels pèssims resultats del 20-D, Pedro Sánchez busca ara la remuntada contra En Comú Podem. Primer va veure’s obligat a cedir la seva número dos, Meritxell Batet, com a candidata del PSC. I ahir va afegir-hi un altre gest. Si durant les negociacions amb Ciutadans va rebaixar al “mínim” la seva reforma federal, ara ha forçat la màquina per poder brandar en campanya per terres catalanes alguna cosa més que el trasllat del Senat a Barcelona. Si perd no tindrà una altra oportunitat i malgrat les línies vermelles que li marca Andalusia es compromet, si és president, a impulsar un “pacte polític” amb Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És la primera vegada que el líder socialista proposa un diàleg bilateral amb la Generalitat amb l’objectiu de “reconèixer la seva singularitat i millorar l’autogovern” de Catalunya. Així ho detalla al document titulat Compromisos per a un sí al govern del canvi, que va presentar ahir a Madrid acompanyat del seu equip d’experts que forma el “govern a l’ombra”. Això sí, aquest pacte polític hauria de ser avalat per tots els espanyols en el marc d’una reforma constitucional i hauria de “respectar les implicacions del principi d’igualtat”. Sánchez trenca així el veto de Susana Díaz d’obrir unes negociacions exclusives amb el govern per solucionar l’encaix de Catalunya dins d’Espanya.

Iceta demana perdre la “por”

O la proposta de reforma federal de la Constitució és atractiva per a Catalunya o difícilment podrà actuar com a dic de contenció de l’independentisme. El PSC ja fa dos anys que avisa els barons del PSOE que només amb un projecte agosarat que es desmarqui del cafè per a tothom es pot frenar el sobiranisme català. És per això que el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va celebrar ahir la “valentia” que, al seu parer, demostra Sánchez fent aquesta oferta a Catalunya.

El primer secretari del PSC va demanar als barons que no tinguin “por” i, per evitar temptacions de carregar contra el pacte bilateral proposat per Sánchez, va insistir que a hores d’ara “només” el president en funcions, Mariano Rajoy, “creu que no hi ha cap problema” amb Catalunya. “Tots saben que a Espanya hi ha tres problemes: crisi, corrupció i encaix de Catalunya”, va assegurar.

De fet, per intentar visualitzar que la proposta del líder del PSOE no té per què despertar recels, va recordar que durant el desplegament de l’estat de les autonomies l’Estat ja va negociar bilateralment amb Catalunya per, després, passar a un diàleg “multilateral”. Un dels casos més representatius, va dir, és el del model de finançament. També va subratllar que la declaració de Granada que van impulsar els socialistes el 2013 inclou que la Constitució reconegui els “drets històrics” de Catalunya, que queden recollits en l’article 5 de l’Estatut.

En el document, Sánchez es compromet a començar a abordar la reforma del finançament en un termini “màxim” de dos mesos després de formar govern. Aquesta reforma, pendent des del 2009, haurà de ser “suficient, segura, estable, solidària i equitativa” entre totes les comunitats. És a dir, que garanteixi que tots els espanyols accedeixin per igual als serveis públics bàsics essencials. El líder socialista també promet que, si és president, se sotmetrà a una moció de confiança als dos anys de mandat per “retre comptes”.

Sobre l’independentisme, critica que el govern de Mariano Rajoy hagi respost únicament amb el “silenci” i “el recurs als tribunals”. Amb tot, ahir Sánchez va defensar que Iceta fos a la manifestació contra el veto del TC a Barcelona. Va matisar, però, que era només en defensa dels “drets socials”.

stats