Política 07/08/2019

Sánchez enterra el govern amb Podem per la desconfiança mútua

El president espanyol apuja el to amb la formació lila tot i mantenir l’esperança d’arribar a un acord

Maria Llull / Gerard Pruna
3 min
Sánchez enterra el govern amb Podem per la desconfiança mútua

Palma / BarcelonaL’abisme que el debat d’investidura fallit va obrir entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es manté. Quan ja s’ha consumit una quarta part del termini per arribar a un acord si es vol evitar la repetició d’eleccions -la data límit és el 23 de setembre- els líders del PSOE i Unides Podem no només no han acostat posicions sinó que han fet encara més evident la distància entre ells. Dimecres, en roda de premsa des del Palau de Marivent, a Palma, el president del govern espanyol en funcions va clavar un altre clau en el taüt en què el PSOE ha enterrat la hipòtesi d’un govern de coalició, opció que va descartar admetent la “desconfiança” mútua entre els socialistes i Unides Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una compareixença davant dels mitjans després de reunir-se amb Felip VI en la tradicional audiència estival del monarca, Sánchez va ser taxatiu: “Tant insistia Pablo Iglesias que no confiava en el PSOE, que ara som nosaltres que hem acabat desconfiant d’ell. Per tant, la desconfiança és recíproca”, va etzibar el dirigent socialista, que va carregar sobre Unides Podem la responsabilitat de que no fos possible un govern de coalició. Segons el relat de Sánchez, el PSOE va passar d’oferir un “govern de cooperació” a un de coalició, i va ser Iglesias qui va tancar aquesta via amb la seva negativa a facilitar la investidura del president espanyol. “El PSOE planteja un govern plural, mentre que Podem vol dos governs en un, i no es veu cap rectificació dels seus postulats”, va afegir.

Tot i que les paraules de Sánchez semblaven deixar en paper mullat el desig expressat per Felip VI diumenge, que instava els partits a posar-se d’acord i evitar eleccions, el dirigent socialista va assegurar compartir l’anhel del rei. De fet, i malgrat admetre que desconfia de la formació lila, Sánchez va mostrar-se convençut que trobaran una via per posar-se d’acord amb Podem que no passi per compartir el govern. “Hi ha moltes fórmules, moltes opcions per entendre’ns”, va subratllar el líder del PSOE, que va assegurar que no tot passa pel model d’un govern a la portuguesa -amb el suport extern de Podem- i que també es podria arribar a un acord només d’investidura o de legislatura en base a unes propostes concretes. De fet, Sánchez va continuar ahir amb la ronda de contactes sectorials que manté per elaborar una proposta programàtica per traslladar a Podem. Unes reunions que de moment han donat pocs fruits i que ahir el van fer arribar amb una hora de retard a la reunió amb Felip VI a Marivent.

L’optimisme de Sánchez sobre la seva capacitat per atraure Unides Podem a un acord que li faciliti la investidura, però, contrasta amb els ànims que hi ha al partit lila. El responsable d’acció de govern i programa de Podem, Pablo Echenique, va respondre ahir a les paraules de Sánchez qüestionant que pugui parlar de desconfiança quan va ser amb Unides Podem amb qui va fer la moció de censura contra Mariano Rajoy i va pactar “els pressupostos més socials de la democràcia”, i acusant-lo de buscar “l’enèsima excusa” per pactar amb el PP i Ciutadans.

L’abstenció del PP i Cs

De fet, el mateix Sánchez va insistir durant la seva intervenció a reclamar l’abstenció del PP i Ciutadans tenint en compte que “no hi ha cap alternativa possible” a un govern liderat pel PSOE. “Demano al PP i Cs que facilitin un govern que no depengui de forces independentistes”, va reclamar el president del govern espanyol, que continua marcant distàncies amb l’independentisme després d’haver intentat obrir vies de diàleg en la passada legislatura. En aquesta línia, Sánchez va reiterar que no té cap intenció de reunir-se amb JxCat i ERC en la ronda de contactes que manté per buscar suports de cara a la investidura. “L’objectiu és no dependre de forces independentistes, i em centraré en les tres forces que tenen la clau del desbloqueig a escala estatal. Parlaré amb Iglesias i Casado, i espero que Rivera es digni a parlar amb mi”, va comentar Sánchez a la sortida de la reunió amb el monarca espanyol. Un veto als independentistes que li va retreure via Twitter el president de la Generalitat, Quim Torra. “Prenem nota de la voluntat del PSOE, una vegada més”, va apuntar.

Sense voler sentir a parlar de les formacions independentistes i lluny encara d’un acord amb Podem, a Sánchez segueixen sense sortir-li els números que li facilitin la investidura abans del 23 de setembre i evitin arribar a una repetició electoral que ell mateix va titllar dimecres d’“irresponsable”. El temps corre, ja s’han consumit dues de les vuit setmanes que té el president espanyol per evitar eleccions, i malgrat la hiperactivitat -avui es reunirà amb patronal i sindicats- la marató de Sánchez no ha portat, per ara, progressos. L’horitzó de tornar a celebrar eleccions el 10 de novembre segueix present.

stats