Política 31/10/2017

Santi Vila: "He traslladat a la direcció del PDECat que vull ser candidat perquè això no dona més de si"

L'exconseller critica "la ingenuïtat" dels seus excompanys de gabinet sobre els efectes de la DUI

Ara
2 min
Vila dimiteix assumint el fracàs del seu intent de pacte amb Madrid

BarcelonaL'exconseller d'Empresa, Santi Vila, ha explicat en una entrevista a RAC1 que ha traslladat a la direcció del PDECat que vol ser el pròxim candidat a les eleccions del 21-D. "Els he expressat que tinc l'equip, els suports, les idees i la determinació" per tirar endavant un programa basat en tres punts: la defensa de l'autogovern i les institucions, l'amnistia per als presos polítics i un referèndum acordat. Vila considera que l'estratègia que s'ha seguit fins ara "no dona per més" i que cal "donar veu a la moderació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que va ser titular de Cultura i va dimitir la nit del dia 26, abans que es votés la proclamació de la República al Parlament, s'ha mostrat molt crític amb alguns dels seus excompanys de gabinet, que "han exhibit una ingenuïtat sorprenent per l'edat que tenen respecte al procés independentista". Vila ha demanat que caldria demanar explicacions als que van prometre que estructures d'estat com la "hisenda pròpia" estarien a punt per després de l'1-O. L'aspirant a candidat del PDECat considera que cal continuar defensant el projecte de la independència però fent-ho bé, perquè "l'alternativa a fer-ho bé és el que estem vivint aquests dies".

Vila ha lamentat que dijous passat es va estar a punt d'arribar a un acord amb el govern de Madrid per evitar el 155 a canvi de convocar eleccions, però que "aquí van començar les tensions i les desconfiances" i persones del PP van pressionar per rebentar-ho: "He trobat a faltar respecte per part d'alguns dirigents del PP de Catalunya", ha dit. "Hem passat de tenir unes eleccions convocades pel president Puigdemont, a unes de convocades per Rajoy", ha lamentat.

Pascal no descarta cap escenari de cara al 21-D

Aquest mateix dimarts, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha dit en una entrevista a 'Els Matins' de TV3 que el partit no descarta cap escenari de cara al 21-D. Després d'anunciar que participarà als comicis, Pascal no ha especificat com s'hi presentarà. "No descarto una coalició com la de Junts pel sí, però també valorem anar separats o formar una llista encara més àmplia", ha explicat Pascal.

La coordinadora general del partit considera que el 21-D es converteix en "un plebiscit" i alhora en "un no al 155 i a la destrucció de les institucions catalanes". A més, Pascal creu que la societat catalana "respondrà de forma molt contundent" a les urnes.

Pascal també ha lamentat algunes de les reaccions que es van produir el passat divendres, just quan es va donar a conèixer que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, estaria disposat a acceptar unes eleccions autonòmiques i renunciar a la DUI. "Els retrets de traïdor van ser injustos. Tenim el president i part del Govern fora i els hem d'escoltar", ha apuntat Pascal. Finalment, la coordinadora general del PDECat ha destacat que "la situació actual és molt greu, i es corre el risc de normalitzar-ho", fent referència a les querelles contra l'executiu català i a l'empresonament dels Jordis.

stats