Política 25/09/2016

El PNB creix i suma majoria absoluta amb el PSE

Resultats definitius: PNB 29 (+2), EH Bildu 17 (–4), Podem 11, PSE 9 (–7), PP 9 (-1)

Ara
2 min
El lehendakari i candidat a la reelecció del PNB, Iñigo Urkullu, ha votat de bon matí a Durango. És de lluny el favorit en tots els sondejos però necessitarà pactar per governar. EFE

MadridImmutable. El PNB ha tornat a guanyar les eleccions a Euskadi i Iñigo Urkullu ha aconseguit fins i tot dos escons més que el 2012, malgrat la irrupció de Podem al Parlament basc. Urkullu en tindrà prou amb el seu aliat històric a Euskadi, els socialistes, per poder governar amb tranquil·litat i fins i tot aprovar els pressupostos. Amb el 100% escrutat, PNB i PSE sumen majoria absoluta, 38 escons: 29 el PNB i 9 els socialistes (set menys que fa quatre anys).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

EH Bildu (17 diputats) aguanta la irrupció de Podem (11 escons), que fa el 'sorpasso' als socialistes, i perdria només quatre escons. El PP també aguanta i tan sols es deixa un diputat, mentre que Ciutadans no aconsegueix ni igualar UPyD i es queda sense entrar al Parlament basc. Els socialistes, doncs, empatarien per primer cop amb els populars. Les dues grans forces del bipartidisme a l'Estat són les últimes a Euskadi.

El sistema d'elecció de lehendakari a Euskadi és diferent del de president del govern espanyol. No cal aconseguir més vots afirmatius que negatius, sinó que el sistema és nominal. Per tant, Urkullu no necessitarà ni els socialistes per ser reelegit, ja que EH Bildu i Podem sumen junts 27 diputats (si presentessin un candidat alternatiu no obtindria més vots que el PNB).

En concret, el PNB obté 29 escons, EH Bildu 17, Elkarrekin Podem 11, PSE-EE 9 i PP 9. El 2012 van ser els següents: PNB 27 (36,64%), EH Bildu 21 (25%), PSE-EE 16 (19,13%), PP 10 (11,73%) i UPyD 1 (1,94%).

Ball d'escons d'última hora

La nit ha estat d'infart a Biscaia, on ha ballat un escó entre el PNB i EH Bildu durant els últims moments del recompte. No era un escó qualsevol: amb aquesta diferència els nacionalistes bascos perdien la majoria absoluta amb els socialistes i haurien necessitat pactar amb la resta de forces per aprovar els pressupostos, per exemple.

El guanyador de la nit, Íñigo Urkullu, ha celebrat el resultat i ja ha deixat clar que començarà a buscar suports per a formar govern: "Us agraeixo a tots el clima de la campanya i us convido a seguir dialogant per construir el futur", ha dit. La candidata del PSE, Idoia Mendia, no s'ha mullat sobre possibles pactes. Ha acceptat que eren uns mals resultats i ha avançat que ja havia parlat amb Urkullu.

Otegi: "Som 57 de 75 a favor del dret a decidir"

El líder abertzale i candidat moral d'EH Bildu aquestes eleccions, Arnaldo Otegi, ha volgut canviar la perspectiva sobre el joc d'aliances del PNB i ha estès la mà als nacionalistes bascos a mirar cap a les forces a favor d'una consulta a Euskadi. "Som 57 de 75 a favor del dret a decidir", ha assegurat, i ha instat Urkullu a "no repetir la bicicleta estàtica" amb els socialistes.

stats