Política 22/06/2014

Suport "ampli" dels espanyols a Felip VI, segons les enquestes de 'La Vanguardia' i 'El País'

La meitat creu que el nou rei d'Espanya pot fer d'àrbitre entre Mas i Rajoy, i el regnat de Joan Carles I rep una nota de 6,4

Ara
1 min
Felip i Letícia durant la desfilada militar davant el Congrés / EFE

BarcelonaAquest diumenge 'La Vanguardia' i 'El País' publiquen una enquesta per saber l'opinió dels ciutadans espanyols sobre Felip VI, i en tots dos casos el suport és "ampli".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'enquesta del Grupo Godó, el 61% veu positiva per a la monarquia l'abdicació de Joan Carles I, tot i que els espanyols valoren el seu regnat amb un 6,4. Un 78,5% opina que Felip VI serà un bon representant internacional dels interessos espanyols.

Un 57,7% creu que hi ha una demanda social per fer un referèndum per la república, però només un 38% hi votaria a favor.

Respecte al procés català, el 47,7% dels espanyols creu que Felip VI pot fer d'àrbitre entre Mas i Rajoy, però només pensen així un 40% dels catalans.

A l'enquesta del grup Prisa, el 58% dels espanyols "té sensació de seguretat" amb Felip VI, un percentatge que varia en funció del partit del qual s'és votant. Els votants del PP donen suport al nou rei en un 84%, i els del PSOE en un 58%.

'El País' també ha preguntat si, en el cas que els partit polítics no es posin d'acord ni arribin a pactes per "solucionar els problemes que té ara el país", estarien d'acord que el rei hi intervingués, "com va passar durant la Transició", i la resposta és que el 75% dels espanyol hi estarien d'acord.

Fitxa tècnica

El sondeig de 'La Vanguardia' l'ha fet Feedback amb 1.000 enquestes a Espanya (200 d'aquestes a Catalunya), entre el 16 i el 19 de juny.

El sondeig d''El País' l'ha fet Metroscopia amb 600 enquestes a Espanya.

stats