Política 24/07/2019

El Suprem rebutja els recursos de súplica i torna a denegar la llibertat als presos

El tribunal argumenta que la fi del judici no ha eliminat el risc de fuga i de reiteració delictiva

Ara / Acn
2 min
El Suprem rebutja els recursos de súplica i torna a denegar la llibertat als presos

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha tornat a rebutjar aquest dimecres els recursos de súplica que havien presentat els presos polítics i, per tant, els torna a denegar la llibertat. Segons ha avançat l'ACN, res hauria canviat des de l'última decisió de mantenir-los privats de llibertat, perquè l'alt tribunal considera que la resolució que així ho estipulava estava "suficientment motivada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el Suprem argumenta que la fi del judici oral no ha eliminat el risc de fuga ni el risc de reiteració delictiva dels líders independentistes. "Aquesta decisió no prejutja el camí que finalment es dicti en aquesta causa", han apuntat els magistrats. Així, el tribunal ha desestimat el recurs presentat per Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Josep Rull, Jordi Turull i Dolors Bassa i a què es va afegir Joaquim Forn.

El cas de Rull

La resolució posa especial atenció en el cas de l'exconseller de Sostenibilitat i Territori, Josep Rull, a qui recorda que ja se li estan concedint permisos penitenciaris, en al·lusió a l'autorització que aquesta mateixa setmana van donar-li per poder assistir a l'operació del seu fill.

"Aquesta sala reconeix la singular excepcionalitat de la circumstància al·legada", va indicar la sala respecte al cas de Rull, on acceptava que no era "aliè a l'impacte emotiu" que la intervenció del seu fill podia ocasionar-li.

El Grup de Treball de l'ONU

La decisió de l'alt tribunal també fa esment al dictamen del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU, tot i que es limita a reiterar el que ja havia apuntat amb anterioritat. "Una de les notes essencials que defineixen qualsevol estat de dret es la que impedeix al poder executiu dirigir instruccions, requeriments i ordres als tribunals de justícia", sentencia el Suprem.

Forn tampoc serà al Consell Metropolità de Barcelona

Així mateix, el Tribunal Suprem tampoc ha permès que l'exconseller i regidor de l'Ajuntament de Barcelona Joaquim Forn assisteixi a la presa de possessió com a representant del Consell Metropolità de Barcelona. El tribunal ha denegat el permís adduint que la sortida no està justificada per raons de "caràcter extraordinari" i ha assegurat que aquesta és una mesura "proporcionada" un cop acabat el judici oral al Procés. Forn, per tant, no prendrà possessió del càrrec en l'acte previst per aquest dijous 25 de juliol.

L'exconseller tampoc va poder sortir de la presó de Sant Esteve Sesrovires per assistir al ple del cartipàs de l'Ajuntament de Barcelona i, com aquesta vegada, el tribunal va considerar "proporcional" la mesura. En canvi, Forn sí que va poder sortir de la presó per acreditar-se com a regidor de l'Ajuntament de Barcelona i prendre possessió del càrrec.

stats