Política 04/07/2019

El Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU demana la llibertat immediata per a Forn, Romeva, Rull i Bassa

Aquest grup ja va demanar anteriorment l'alliberament de Junqueras, Sànchez i Cuixart

Ara
2 min
El Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU demana la llibertat immediata per Forn, Romeva, Rull i Bassa

BarcelonaEl Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU ha qualificat d'"arbitrària" la presó preventiva de Quim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa. Segons l'ACN, el grup ha demanat al govern espanyol que adopti les mesures necessàries per canviar la situació dels presos "sense dilació" i ha demanat la seva llibertat "immediatament".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, també han sol·licitat que se'ls concedeixi el dret "efectiu" a una indemnització i altres tipus de reparació i que s'adoptin les mesures pertinents "contra els responsables de la violació dels seus drets". Aquest grup de treball de l'ONU ja es va pronunciar anteriorment sobre el cas d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i el criteri anunciat va ser el mateix, tot i que els seus informes no són vinculants.

Segons el grup, la detenció de Forn, Rull, Romeva i Bassa va ser resultat "de l'exercici dels seus drets a la llibertat de consciència, opinió, expressió, associació, reunió i opinió política", i contravé articles de la Declaració Universal dels Drets Humans i del Pacte. A més, també conclouen que s'ha vulnerat la seva presumpció d'innocència.

En l'escrit, argumenten que la detenció a partir de l'inici del procés penal en els casos de Forn, Rull, Romeva i Bassa "es torna inversemblant si s'analitza en el moment polític convuls en què es va presentar l'acusació". A més, el grup qüestiona les acusacions contra els encausats al Suprem i considera que les accions de Forn, Rull, Romeva i Bassa anteriors o posteriors al 20 i el 21 de setembre del 2017 "no van ser violentes ni van buscar incitar a la violència".

Els experts recorden que l'element de la violència és "essencial" per a la qualificació penal dels delictes de sedició i rebel·lió i constaten que, contràriament a l'ús d'aquesta violència, les seves conductes van consistir en "l'exercici pacífic de drets i llibertats" protegit per les lleis internacionals. D'altra banda, el grup afirma que "no ha estat convençut" sobre altres conductes encaminades a l'organització de l'1-O que poguessin considerar-se "delictives".

Així, la "inexistència de l'element de violència" i altres conductes "prohibides" genera en l'ONU la "convicció" que les acusacions penals i el judici "tenen per objecte coaccionar-los per les seves opinions i expressions polítiques al voltant de la independència". També mencionen que Forn va oferir renunciar al seu paper polític per intentar ser alliberat i que Bassa va tornar el seu certificat d'elecció i conclouen en aquesta línia que en el cas dels quatre presos s'ha intentat "inhibir-los de perseguir aquest fi per mitjans polítics".

L'argumentari, escrit pels experts mentre encara se celebrava el judici de l'1-O al Suprem, també carrega contra el fet que la causa no es jutgés a Catalunya. La jurisdicció territorial, personal i material a qui li correspondria haver investigat els fets, asseguren els experts, era la dels tribunals de Catalunya, "atès que els crims presumptament van ser comesos en territori de Catalunya, així com per funcionaris del govern i parlamentaris catalans".

En el text, de 17 pàgines, els membres del Grup de Treball de Detencions Arbitràries també inclouen en el seu argumentari algunes idees a les quals ja es referia l'opinió de Junqueras, Sànchez i Cuixart. Per exemple, també es remet a la resolució del tribunal de Schleswig-Holstein en el cas de l'euroordre contra Carles Puigdemont i menciona les declaracions de la llavors vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, sobre "decapitar" l'independentisme.

stats