Política 11/06/2015

El govern espanyol diu que el TC ha deixat clar que no hi ha lloc per a "astúcies" davant la Constitució

Sáenz de Santamaría destaca la unanimitat dels jutges a l'hora d'emetre sentència

Acn
2 min
La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, en una imatge d'arxiu. ACN

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest dijous que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que ha declarat inconstitucionals els preparatius del Govern per al procés participatiu del 9-N demostra que les "astúcies de fet i de dret no tenen cabuda davant la Constitució". "La unanimitat dels membres del TC ha deixat clar que la Constitució ens obliga a tots, que tots hem de respectar el marc de convivència i que ningú pot, de cap manera, saltar-se la llei", ha sentenciat als passadissos del Congrés a preguntes dels periodistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta ha assegurat que d'aquesta sentència se'n deriva que les actuacions de preparatiu del 9-N alternatiu que va fer la Generalitat "són contràries a la Constitució i al dret", fet que segons ha deixat entendre tindrà efectes sobre el procés que se segueix a l'Audiència de Barcelona contra el president de la Generalitat, Artur Mas; la vicepresidenta, Joana Ortega, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

"Ara els tribunals ordinaris hauran d'enjudiciar aquestes conductes d'acord amb el Codi Penal amb absoluta independència", ha dit, però "el que diu aquest procediment és que totes les actuacions prèvies alegals que es van dur a terme per a la convocatòria d'aquest procés són absolutament contràries a la Constitució i al dret, i a partir d'aquí, les actuacions seguiran el seu curs".

Pel que fa a l'emplaçament que el TC fa perquè qui vulgui utilitzi les vies legals per canviar la Constitució, Sáenz de Santamaría ha assegurat que és un pronunciament "molt clar i obvi". "Crec que el que fa és recordar a qui vulgui promoure un canvi com el que es va voler promoure des d'algunes institucions de Catalunya que cal que compleixin la llei també en el terreny de canviar el marc de convivència", ha dit.

stats