Torra i el president de Flandes reclamen a la UE "mecanismes" per integrar nous estats independents

Signen un acord que aposta per "l'autodeterminació pacífica"

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president de Flandes, Jan Jambon, demanen a la Unió Europea (UE) "mecanismes que puguin permetre la integració de nous estats independents nascuts per vies democràtiques". Aquesta és la principal reivindicació d'un acord que els dos representants polítics han signat aquest dissabte en el marc d'una trobada que s'ha celebrat al Palau de la Generalitat i que ha recollit l'ACN.

La nova presidenta de la Comissió Europea assegura que la UE no mediarà entre Catalunya i Espanya

El text també considera que un referèndum pactat amb l'Estat com el que va fer-se a Escòcia i "l'autodeterminació pacífica" han de ser la "base" per resoldre el "conflicte polític" que existeix entre Catalunya i Espanya. Així mateix, Jambon ha remarcat que està pendent de reunir-se amb l'ambaixadora espanyola a Flandes. En una compareixença conjunta a la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, Torra i Jambon han llegit el manifest, que posa en valor "l'èxit continuat" de la cooperació entre Catalunya i Flandes que va iniciar-se l'any 2008.

El president català s'ha mostrat convençut que "la democràcia és el camí per accedir a la llibertat" perquè considera que aquests dos conceptes "són cares de la mateixa moneda". En aquest sentit ha apuntat que la fórmula per exercir la democràcia en el segle XXI "no pot ser una altra que l'autodeterminació" perquè "la voluntat popular és la primera institució republicana i la segona és respectar-la". Torra ha agraït a Flandes la "solidaritat" del poble flamenc i del seu govern contra "la persecució d'idees, polítiques i persones de la deriva repressiva del Regne d'Espanya contra els catalans". Així ha considerat que els exiliats "són en un bon lloc" i ha destacat l'acollida que ha rebut Carles Puigdemont i la resta de polítics independentistes.

Per la seva banda, Jan Jambon ha recordat que el 16 d'octubre passat el Parlament flamenc va aprovar una resolució impulsada pels democratacristians i els liberals que demanava als executius català i espanyol que obrissin un "debat polític" per cercar una solució "pacífica i sostenible". El text també encoratjava la nova Comissió Europea (CE) a desenvolupar un "paper mediador", tot i que aquest mateix dissabte la nova presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, ha descartat implicar-se en el conflicte en una entrevista a El Mundo.

Més continguts de