Política 22/05/2018

Torra, al PNB: "Espero que facin honor al que han promès, són gent d'honor"

El president de la Generalitat demana a Pedro Sánchez que "s'excusi" per les crítiques en contra seva

Ara
3 min
Quim Torra dirigint-se al faristol en la segona sessió del debat d'investidura aquest dilluns.

BarcelonaEls pressupostos de l'executiu de Rajoy tornen a penjar d'un fil després que dilluns el PNB posés en dubte el seu suport si el govern espanyol no aixeca l'article 155 a Catalunya. En aquest sentit, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha confiat en la paraula dels nacionalistes bascos, que van advertir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que si no aixecava la suspensió de l'autonomia a Catalunya no donaria suport als comptes. "Espero que facin honor al que han promès, són gent d'honor", ha dit en una entrevista a RAC1.

Durant l'entrevista, Quim Torra ha criticat que Mariano Rajoy no hagi publicat els nomenaments dels consellers al DOGC, el pas previ a la presa de possessió dels consellers i, per tant, que s'aixequi l'aplicació de l'article 155. El suport del PNB està ara en suspens a causa de l’allargament de la intervenció de l’autonomia catalana.

El president de la Generalitat ha advertit que si Rajoy no publica els nomenaments estudiarà "emprendre mesures legals contra l'Estat". Torra ha assegurat que de moment es manté per demà la presa de possessió dels consellers, malgrat que el govern espanyol encara no hagi autoritzat la publicació al DOGC dels nomenaments. "Volem esperar la resposta del govern espanyol sobre els motius de no fer un acte degut", ha dit.

Tuits polèmics

Durant els últims dies, els principals dirigents espanyols han criticat els tuits i articles de Torra. En aquest sentit, el president de la Generalitat s'ha mostrat especialment dolgut amb les paraules del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que va titllar Torra de "racista". Torra ha demanat a Sánchez que "s'excusi" per les seves crítiques. "No puc acceptar de cap de les maneres que em diguin feixista; vinc d'una família a la qual el feixisme ha fet molt de mal", ha assegurat.

Malgrat les crítiques, Torra ha assegurat que no ha pensat plegar. "No plegaré per insults. Per damunt de tot això hi ha la voluntat de servir Catalunya en moment complicats". Amb tot, el president de la Generalitat ha assegurat que s'han traspassat algunes línies vermelles; sobretot ho han fet les persones que han incidit en la condició personal d'una de les seves filles. "Em dol molt", ha dit, a més d'explicar que estudiarà "a fons" si cal emprendre accions legals.

La falta de paritat del Govern

Torra ha fet autocrítica sobre el fet que el seu no sigui un govern paritari i ha posat sobre la taula l'argument de la "restitució" per no haver complert amb la paritat. "Carme Forcadell i Dolors Bassa em van reclamar la paritat del Govern. Els vaig dir que tenien raó, però també hi ha el criteri de restitució, que era prioritari", ha dit. Ha acceptat la crítica, però ha demanat marge per fer efectiva la igualtat de gènere entre els membres del Govern: "És una targeta groga i si a la pròxima em cau la vermella ho hauré d’entomar".

Diàleg sense condicions

Torra ha reiterat la seva oferta de diàleg "sense condicions" i ha assegurat que Rajoy encara no s'ha posat en contacte amb ell. "Hem d'asseure'ns a parlar, em sembla importantíssim, hem d'arribar a un moment de conciliació", ha dit. El president, que ha descartat substituir Turull, Rull, Puig i Comín com a consellers, assegura que en una reunió amb Rajoy li explicaria la situació que viuen els presos, però també li retrauria la judicialització de la política: "No pot ser que no publiqui un decret de nomenament per uns consellers que tenen els seus drets polítics intactes". A més, també ha afirmat que vol iniciar un diàleg amb els partits polítics catalans i ha assegurat que la primera trobada que mantindrà serà amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas.

stats