Política 07/09/2019

Torra confirma que no anirà al seu judici si coincideix amb el ple del Parlament

Assegura que és una manera de practicar la "desobediència civil"

Ara
2 min
Generalitat-Quim-Torra-declaracio-institucional_2038006384_54768978_651x366

BarcelonaEl president del Govern, Quim Torra, ha confirmat aquest dissabte en una entrevista a El Punt Avui TV que no es presentarà al judici per desobediència que té pendent al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) si acaba coincidint amb el ple del Parlament. Tal com ha avançat l'ARA en l'edició d'aquest dissabte, la voluntat del president és prioritzar la seva assistència al debat de política general, que havia estat fixat per als dies 25 i 26 de setembre abans que el TSJC situés també en aquestes dates el judici contra ell. "No anar-hi seria posar de manifest que ens plantem davant d'un Estat autoritari i repressiu", ha explicat en l'entrevista.

La data definitiva del judici està pendent de ser revisada pel tribunal, després que els advocats del president presentessin un recurs de forma contra l'obertura del judici. El que no farà Torra és demanar ni al TSJC ni al Parlament que modifiquin les dates i, per tant, escollirà anar a la cambra catalana si la coincidència persisteix. Segons ell, serà una manera de practicar la "desobediència civil", que també advoca per respondre a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders del Procés.

El judici, però, es podrà celebrar encara que ell no hi assisteixi. Fonts de l'alt tribunal català recorden que la llei permet enjudiciar l'acusat quan les peticions de condemna no superen els dos anys de presó. En el cas de Torra, la fiscalia –que s'oposa a canviar les dates del judici– li demana un any i vuit mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros.

Candidat Torra

D'altra banda, quan li han preguntat directament per la possibilitat de tornar a ser candidat a la presidència de la Generalitat, Torra s'ha mostrat obert a qualsevol possibilitat. "Seré on calgui per ajudar. Si puc ser útil en la posició que sigui, no descarto ser candidat, només si l'objectiu és la independència i no unes eleccions autonòmiques", ha assenyalat.

Fins ara el president sempre s'havia mostrat reticent a aquesta possibilitat al·legant que la seva voluntat era poder restituir el seu predecessor, Carles Puigdemont, que va ser destituït quan l'Estat va aplicar l'article 155.

Tot i això, Torra descarta unes eleccions a curt termini, i més si són autonòmiques, tot i les peticions dels seus socis d'ERC perquè no tanqui la porta a cap possibilitat, ja sigui per reaccionar a la sentència del Suprem o per respondre a un eventual nou fracàs dels pressupostos.

En una altra entrevista, en aquest cas al programa FAQS de TV3, el president del Govern ha explicat que el seu full de ruta passa per aconseguir tenir "unes institucions fortes, uns pressupostos i un horitzó per la independència".

stats