Política 20/08/2020

Torra seurà davant del Suprem el 17-S

El president assistirà a la vista sobre la seva inhabilitació, que pot condicionar el calendari electoral

Gerard Pruna
3 min
El president Quim Torra al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

BarcelonaLa seva presència no és indispensable i no tindrà torn de paraula, però el president de la Generalitat, Quim Torra, vol assistir com a públic a la vista que se celebrarà el 17 de setembre al Tribunal Suprem per estudiar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que l’inhabilita per haver mantingut penjada al balcó de la Generalitat la pancarta dels presos. “Vull veure els ulls dels magistrats del Suprem que jutgen un president per haver posat una pancarta que demanava la llibertat dels presos i exiliats, d’acord amb la comissió de treball de l’ONU. Vull mirar-los a la cara i que vegin que, mentre un rei corre fugat, el president de la Generalitat està sent jutjat per apel·lar a la llibertat d’expressió”, va afirmar Torra en declaracions a l’ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de l’executiu català, doncs, vol donar més càrrega política a la vista del Tribunal Suprem, que pot ser determinant per al futur de la legislatura. La data del 17 de setembre estava marcada en vermell en tots els càlculs que s’han fet en les últimes setmanes sobre el calendari electoral. En un primer moment, tal com va explicar l’ARA, Torra es va plantejar la possibilitat de fer coincidir la vista al Suprem amb el primer dia de campanya d’unes eleccions catalanes que s’haurien de celebrar el 4 d’octubre. Aquesta hipòtesi, però, va caure de facto l’11 d’agost, el dia que s’hauria d’haver publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el decret de convocatòria per al 4-O.

Descartada aquesta data -i també la de l’11 d’octubre-, l’escenari que s’imposa ara mateix en les files de JxCat i ERC és el d’uns comicis el 15 de novembre. Per fer-ho possible, Torra hauria de signar el decret de convocatòria a mitjans de setembre i, per tant, podria fer-ho coincidint amb la vista al Suprem del dia 17 i el debat de política general que s’ha de celebrar al Parlament i que JxCat ha demanat a la cambra que avanci als dies 16 i 17 de setembre. Inicialment el Parlament preveia en el seu calendari de plens celebrar el debat de política general els dies 22 i 23 de setembre, però JxCat ha demanat avançar-lo perquè no coincideixi amb la declaració de Torra davant del TSJC en la seva segona causa per desobediència.

D’aquesta manera, doncs, el cap de l’executiu català podria aprofitar la tercera setmana de setembre per precipitar el final de la legislatura. La seqüència hauria de ser la següent: intervenció davant del ple en el debat de política general el dimecres 16, vista al Suprem el dijous 17 mentre els grups presenten i negocien propostes de resolució i les voten el divendres 18 al Parlament com a pas previ a la convocatòria d’eleccions.

ERC vol avançar-se al Suprem

Tanmateix, Torra manté en absolut secret les seves intencions i ni tan sols a JxCat o a ERC tenen constància dels plans del president. Fins ara només ha posat dues condicions: tenir la crisi del covid-19 en fase de control i preservar el prestigi de la presidència. En les diferents entregues de l’entrevista a l’ACN difoses aquests dies, Torra tampoc ha resolt la incògnita. En la d’ahir, el president català va anunciar la seva intenció d’anar al Suprem i va reivindicar haver mantingut la pancarta perquè “no cedir, mantenir la pancarta i arriscar-te a una desobediència i a una segona desobediència és confrontar democràticament, perquè poses en qüestió l’Estat”.

Des d’ERC, el vicepresident Pere Aragonès li va reclamar a Torra que fixi els comicis abans que el Suprem l’inhabiliti. “Abans que sigui el jutge Marchena qui provoqui unes eleccions a Catalunya s’haurien de convocar des de la Presidència de la Generalitat”, va exposar. Un pla que topa amb la idea que defensen veus de JxCat, que creuen que s’hauria d’allargar la legislatura i forçar que sigui el Suprem qui la liquidi. Això, interpreten, reforçaria Torra quan el seu cas arribi a instàncies europees.

stats