Política 31/08/2020

Torra confia que "cap partit independentista" presenti un candidat a la presidència de la Generalitat si el Tribunal Suprem l'inhabilita

"Cap tribunal em marcarà el meu calendari", ha afirmat el president sobre la convocatòria d'eleccions

Ara
3 min
Quim Torra aquest matí

BarcelonaQueda poc més de dues setmanes per la vista al Tribunal Suprem que ha de confirmar o no la inhabilitació al president de la Generalitat, Quim Torra, per no despenjar la pancarta de suport als presos polítics del balcó del Palau de la Generalitat en període electoral, i el cap de l'executiu encara no ha aclarit si convocarà les eleccions –tal com va anunciar el 29 de gener– abans que es pronunciï el Tribunal Suprem, de qui no espera "cap altra decisió que no sigui inhabilitació". En els últims dies, però, i aquest dilluns ho ha tornat a remarcar, ha deixat entreveure que vol ser ell mateix qui convoqui les eleccions abans que el Suprem prengui una decisió. "Cap tribunal em marcarà el meu calendari", ha afirmat en una entrevista a TV3. De tota manera, el que sí que considera imprescindible és que el pròxim president de la Generalitat el triïn les urnes i que si el Suprem l'inhabilita, no hi hagi cap partit independentista que proposi un candidat alternatiu per substituir-lo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Confio que la dignitat de la presidència es preservi, i que no s'esculli cap altre president. No puc entendre que cap altre partit independentista presentés un altre candidat", ha dit. Torra ha reiterat que té decidit què farà si el Suprem confirma la sentència del TSJC que l'inhabilitava per no despenjar la pancarta, però no ha volgut revelar-ne els detalls. "Les eleccions seran quan siguin millor per al país, i per al país el millor és la independència", ha afirmat, tot i que ha repetit que ja té la data pensada.

En aquest sentit, Torra ha insistit en el fet que cal "vetllar pel prestigi de les institucions" i internacionalitzar la causa independentista. "Hem de deixar clar davant del món quina és la situació que viu Catalunya", ha defensat. Torra ha insistit en què la seva decisió de no despenjar la pancarta en suport als presos va ser la decisió correcta per la seva convicció de defensar els drets fonamentals. "He desobeït dues vegades i no crec que sigui l'última vegada", ha dit. La porta oberta a desobeir la sentència del Suprem, però, l'ha tancat al cap de pocs segons quan ha afirmat: "No dic que estigui desobeint una sentència, el que dic és que tot el que a mi em sembla incompatible amb la meva consciència i amb la defensa a ultrança que he fet dels drets fonamentals, en la meva condició de president, crec que és el meu deure oposar-m'hi i m'hi he oposat".

En l'entrevista, el president de la Generalitat també ha lamentat que el Parlament no publiqués per complet les resolucions aprovades pel ple sobre la monarquia. "Que el Parlament no pugui publicar allò que ha aprovat em sap molt de greu. La sobirania del Parlament és al Parlament", ha asseverat. "O ens creiem que la sobirania dels catalans és al Parlament o no ens ho creiem", ha afegit. Aquest episodi va ser l'enèsima topada entre JxCat i ERC, ja que va ser el president de la cambra, Roger Torrent, el que va defensar el criteri dels lletrats de no publicar les resolucions. "Podem discrepar i ho fem obertament sobre l'estratègia independentista. Les eleccions ens ajudaran a aclarir-la", ha afirmat Torra, sobre les divergències entre els dos socis de Govern.

No anirà a la taula de diàleg si no es parla d'autodeterminació i amnistia

Un altre dels punts de fricció entre el partit de Carles Puigdemont i els republicans és la taula de diàleg. Mentre que JxCat cada vegada es mostra més reticent a mantenir aquest fòrum de diàleg amb l'estat espanyol, ERC –que va ser qui ho va negociar amb el PSOE– considera que és imprescindible per abordar el conflicte polític amb l'Estat. Aquest dilluns, Torra ha insistit que si el govern espanyol no s'obre a parlar del dret a l'autodeterminació i de l'amnistia, no es tornarà a asseure en aquesta taula de diàleg. "Si no és amb aquestes condicions, no em reuniré a la taula de diàleg", ha tornat a remarcar.

stats