Política 05/03/2018

El PSC i els comuns agraeixen la posició de Tardà però exigeixen a ERC que renunciï a la unilateralitat

Iceta i Domènech rebutgen donar suport a la candidatura de Sànchez a la presidència

Aleix Moldes / Marc Toro / Ot Serra
5 min
Roger Torrent reunit amb Xavier Domènech al despatx del president

BarcelonaLa crida del diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà a teixir aliances amb el PSC i Catalunya en Comú - Podem és vista amb bons ulls per socialistes i comuns, però tant els uns com els altres rebutgen un acostament en aquest sentit mentre els republicans no renunciïn explícitament a la unilateralitat. Així es desprèn de les paraules dels líders dels dos grups al Parlament, Miquel Iceta i Xavier Domènech, després de participar aquest dilluns a la ronda de contactes de Roger Torrent per designar un nou candidat a la investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta ha reconegut que el PSC acull amb "interès" les paraules de Tardà, però ha advertit que el seu partit no estarà obert a treballar amb ERC en les condicions actuals. "S'ha de produir una rectificació del món independentista si es vol comptar amb la nostra col·laboració", ha explicat Iceta en roda de premsa, i ha afegit: "O s'abandona la via unilateral o no podrem convalidar aquesta opció". En aquest sentit, el socialista ha dit a ERC que el debat polític no són uns "jocs florals" i que cal que es decideixi entre el camí de la "República de Brussel·les" o el de la "realitat de Catalunya".

Domènech també ha fet referència a la mà estesa que els ha ofert Joan Tardà per treballar en el futur. El líder dels comuns, que ha agraït les paraules del republicà, però ha circumscrit aquesta hipotètica col·laboració a projectes de llarg abast i no pas a la investidura, ha afegit que no estan d'acord amb la "filosofia de fons" dels acords als quals han arribat fins ara les forces independentistes.

Domènech ha assenyalat, a més, el "contrasentit" que suposa la proposta de Tardà amb "els socis que ERC ha escollit per governar". Els comuns, que no han demanat formalment a Esquerra que proposi un candidat a la presidència, sí que han lamentat que els republicans hagin acceptat que el candidat a la investidura hagi de ser de JxCat. "En el bloc independentista, les esquerres tenen majoria", ha recordat Domènech.

JxCat i ERC, de fet, ja saben públicament que no podran canviar el suport de la CUP pel de Catalunya en Comú - Podem per investir Jordi Sànchez. Després de reunir-se amb Torrent, Domènech ha deixat clar que la candidatura del diputat del JxCat no tindrà el seu suport "ni per activa ni per passiva". "La candidatura de Sànchez se'ns fa difícil d'entendre", ha dit, i ha argumentat que Puigdemont va marxar a Brussel·les perquè, precisament, "no es podia permetre com a país que la presidència estigués a la presó". "Ara resulta que és la millor proposta. No hi ha una estratègia clara", ha reblat.

En el ple de la setmana passada, Domènech ja va dir que un candidat que no pogués exercir les seves funcions amb normalitat no comptaria amb el suport dels comuns. A més, la portaveu parlamentària de la coalició d'esquerres, Elisenda Alamany, al programa 'FAQS', de TV3, va instar les forces independentistes a proposar un candidat d'ERC si volien aspirar als seus vots. El líder dels comuns ha remarcat aquest dilluns que cada cop estan "més allunyats" dels grups independentistes i ha criticat que vulguin convertir la presidència de la Generalitat "en un instrument per evidenciar la repressió de l'Estat". "És un autoboicot", ha lamentat.

Iceta, per la seva banda, ha insistit que, més enllà de respectar la seva presumpció d'innocència, no veu "viable" la candidatura de Jordi Sànchez a la presidència perquè no podria desenvolupar les seves funcions amb "plenitud". El líder socialista, que s'ha mostrat convençut que Torrent fixarà un candidat i convocarà un ple d'investidura després de la ronda de contactes, ha dit que no té clar que el jutge autoritzi ni tan sols la investidura de l'expresident de l'ANC. Iceta ha aprofitat per furgar en les diferències entre els grups independentistes afirmant que això fa preveure un "molt mal viure" del Govern que puguin formar. En aquest sentit, ha demanat a aquests partits que aclareixin quin és l'objectiu de la legislatura: l'acceptació del marc legal i institucional o la consecució de la República.

La ronda contactes del president del Parlament d'aquest dilluns es produeix després del pas al costat de Carles Puigdemont i que Junts per Catalunya decidís activar la via Jordi Sànchez, empresonat a Soto del Real. El diputat independentista, però, només podria comptar a dia d'avui amb els vots favorables del seu partit i d'Esquerra, insuficients per assolir la majoria parlamentària.

Albiol: "La candidatura està condemnada al fracàs"

Torrent també s'ha reunit aquest migdia amb el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que ha criticat que el president del Parlament vulgui proposar la candidatura de Sànchez perquè està condemnada al "fracàs". "I el fracàs no vindrà d'un tribunal o d'un jutge, vindrà de la CUP, que són els socis d'ERC i JxCat i que no li donaran suport", ha afegit. Després de criticar que els cupaires "condicionin" el Parlament, ha deixat clar que presentar la candidatura de Sànchez només acabarà portant a "un altre moment de tensió amb les institucions de l'Estat" i a continuar "instal·lats en el bucle del conflicte" i la "situació de bloqueig".

Albiol, que ha demanat a Torrent que "no tensi més la corda i no insisteixi en la convocatòria d'un ple i amb un candidat que és impossible", ha considerat que el candidat que es proposi des de la presidència del Parlament no tingui "hipoteques pendents amb la justícia per delictes greus", en una clara referència a la possibilitat que aquest candidat sigui, per exemple, Jordi Turull.

El líder del PP no s'ha estat de reiterar la seva crida a Inés Arrimadas perquè es presenti a la investidura, tot i que, com Sànchez, no té opcions de ser investida. "Li demanen insistentment que es presenti perquè faci córrer el rellotge cap a unes noves eleccions", ha indicat Albiol. Quan se li ha recordat que si Sànchez perd també començaria a comptar el rellotge, ha insistit que no sembla normal que Torrent presenti un candidat que no té la majoria per ser investit, davant la negativa de la CUP a votar-hi a favor i que, a més, és a la presó.

La líder de Cs, Inés Arrimadas, ha asseverat que Torrent "ha llegit el guió que li ha passat Puigdemont" i ha proposat Sànchez, un candidat "amb causes greus a la justícia". La cap de files del partit taronja ha considerat que "ni Puigdemont, ni JxCat ni ERC" volen que Sànchez sigui president i que "saben que no ho serà". "Volen embolic, enfrontament amb l'Estat i més 155", ha afirmat en roda de premsa després de reunir-se durant uns 20 minuts amb el president del Parlament. Preguntada per la possibilitat que ella es postuli per a la investidura si no prospera la candidatura de Sànchez, Arrimadas ha esquivat respondre i s'ha limitat a subratllar que els plantejaments dels independentistes formen part d'una "farsa".

stats