Política 27/04/2013

Tricentenari del 1714: entendre què érem per saber què serem

Presenten els actes com a oportunitat per reivindicar el futur més que com a commemoració d'una derrota. "El record d'aquells fets ha persistit fins a la manifestació del 2012", ha apuntat Miquel Calçada

Sílvia Marimon
2 min
Un de les actuacions de la presentació dels actes del Tricentenari del 1714 / PERE VIRGILI

BarcelonaQuè érem, què som i què serem. Sobretot, què serem, cap on podem anar. Aquest és l'esperit del tricentenari del 1714 que se celebra aquest any i els actes del qual han presentat aquest dissabte al matí, conjuntament, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el comissari de la celebració per part de la Generalitat, Miquel Calçada, la commemoració vol ser "popular, transversal i inclusiva" i "fer entendre què érem, què som i què serem". "El record d'aquells fets ha persistit fins a la manifestació del 2012, i ara molts dels nostres esforços aniran adreçats al món educatiu. També volem ser visibles en la dimensió internacional", ha dit Calçada. "Tres-cents anys després, ens trobem en l'atzucac d'haver de lluitar de nou, aquesta vegada pacíficament", ha afegit.

El comissari dels actes per part de l'Ajuntament, el periodista i historiador Toni Soler, ha anunciat que la ciutat vol ser protagonista dels actes en la mesura de mostrar la seva potència creativa, i reivindicar "la persistència no només d'una nació sinó d'una comunitat de drets". Per Soler, és el moment de "redescobrir una Barcelona viva i dinàmica". "En contra del que ha establert la historiografia tradicional, la Barcelona del segle XVII era optimista", ha afegit.

També l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, s'han referit a aquest esperit de superació i de resistència del poble català. Per Trias, l'11 de setembre de 1714 i la resistència anterior i posterior és "el símbol del profund sentit de llibertat dels barcelonins i els catalans". Per això, ha afegit, "aquesta celebració s'emmarca en la normalitat democràtica" i "no és la commemoració d'una derrota sinó d'una lluita universal que és la lluita per la llibertat".

En la línia que ha indicat també Toni Soler, l'alcalde de Barcelona ha assegurat que els actes de celebració "arribaran a tots els indrets de la ciutat" i demostraran que la Barcelona del 1700 "no té res a veure amb la imatge de decadència que se li ha volgut donar" fins ara.

Ha tancat l'acte de presentació el president de la Generalitat, Artur Mas, que ha presentat el tricentenari com "una qüestió de justícia i de dignitat nacional", i ha apuntat que Catalunya es troba en el moment de passar de vençuts a vencedors, per la via democràtica.

stats