La UE i Catalunya: ni 'sí' ni 'no'

La CE fa un pas enrere i no vol anticipar si Catalunya quedaria fora de la Unió Europea si s'independitza. La carta de reconciliació de Reding amb Madrid torna a fer soroll, però la portaveu de la vicepresidenta de la CE remarca que era "privada"

Les pressions de Madrid sobre Brussel·les per aconseguir un pronunciament de la Comissió Europea van desembocar ahir en un joc d'embolics en què es van barrejar de manera confusa diverses versions de l'opinió de l'executiu comunitari. Resultat: ni 'sí, ni 'no', ni tot el contrari.

El cas és que, arran de la carta de Viviane Reding que buscava la reconciliació amb Madrid després d'haver dit al 'Diario de Sevilla' que Catalunya no quedaria automàticament fora de la UE en cas d'independència, es va tornar a remoure el cas. La CE va fer un pas enrere per deixar clar que no vol anticipar en quina situació es trobaria Catalunya en cas de segregació no pactada amb Espanya. Olivier Bailly, portaveu del president de la CE, va recordar que "no és el rol" de la Comissió expressar-se sobre "qüestions d'organització interna" dels estats membres.

I la importància que Madrid dóna a la carta de Reding va ser rebaixada per la portaveu de la mateixa vicepresidenta, que va assegurar a l'ARA que es tractava d'una missiva "privada" que no representava l'opinió de tota la Comissió Europea. 

També es van pronunciar el secretari d'Estat d'Exteriors, el ministre d'Exteriors i Duran i Lleida.

Podeu llegir la crònica completa a l' Ara Premium


Més continguts de