Política 16/07/2016

Unió celebrarà les primàries el 17 de setembre

Preveu fer el congrés que ha de definir l'estratègia política de la formació l'1 d'octubre

Núria Orriols
2 min
El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, i el president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, aquest dissabte a Caldes de Malavella / EFE

BarcelonaMalgrat els problemes econòmics i financers d'Unió –està en situació de pre concurs per un deute de 19 milions i negocia amb els bancs la condonació de bona part del passiu– el partit segueix el seu procés de renovació intern. Aquest dissabte, en el marc d'un consell nacional, la formació liderada per Ramon Espadaler ha fixat les primàries per escollir el nou president del comitè de govern –Josep A. Duran i Lleida va dir adéu el 16 de gener després de quedar fora el Congrés de Diputats– el 17 de setembre, tot i que les candidatures s'han de presentar el dia 6 del mateix mes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, després de les vacances d'estiu, Unió espera renovar la cúpula del partit per tal que lideri una nova etapa que passa per bastir aliances amb altres espais de centredreta (exdirigents del partit com Roger Montañola exploren la creació d'un nou partit juntament amb exconvergents com Xavier Cima o Antoni Fernández Teixidó).

Els democristians també han decidit fixar el dissabte 1 d'octubre com a data del congrés d'estratègia política que ha de definir el compàs del partit en els pròxims quatre anys. Malgrat no haver-se presentat en les últimes eleccions espanyoles del 26 de juny, el partit d'Espadaler sí que aspira a presentar-se en els pròxims comicis al Parlament de Catalunya. Un altre dels objectius són les eleccions municipals del 2019, on esperen començar a remuntar des del territori –tot i que bona part dels seus quadres locals es van passar a Demòcrates de Catalunya d'Antoni Castellà i comparteixen grup amb PDC en bona part dels ajuntaments.

En declaracions als mitjans de comunicació des del centre cultural Teresa Pàmies de Barcelona, Espadaler ha expressat la seva preocupació per la deriva cap a l'esquerra del mapa polític català i ha erigit Unió en una de les peces per bastir una "alternativa" al govern de Junts pel Sí, que ha titllat d'"independentista republicà". Així, ha definit els democristians com una formació d'"estricta obediència catalana" que no advoca ni per l'estat independent ni és "espanyolista rància" com el PP i Ciutadans. També ha avisat de l'auge de les formacions d'esquerra alternativa i l'espai que lidera l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: "Que no anem del foc a les brases".

En tot cas, Espadaler no ha aclarit si optarà a liderar el partit en les pròximes primàries.

stats