ONZE DE SETEMBRE
Política 31/08/2012

Unió serà a la marxa de la Diada sense compartir-ne el lema

Unió participarà a la manifestació per l'estat propi de l'ANC, però en desacord amb el lema que l'encapçalarà. La delegació democristiana no comptarà amb la presència de Duran, Pelegrí ni Ortega.

Oriol March
3 min
Josep A. Duran i Lleida, acompanyat de la portaveu d'Unió, Marta Llorens, es va presentar amb crosses a la roda de premsa a causa d'una lesió al genoll.

BARCELONA.Josep A. Duran i Lleida ha tornat de vacances amb crosses -problemes al genoll arran d'un partit de futbol estiuenc- però en plena forma dialèctica. Ho va demostrar ja al primer minut de roda de premsa posterior a la reunió de la permanent d'Unió: "Lamentem que tots plegats haguem ignorat aquestes setmanes la gent que no té feina i només haguem parlat de la manifestació de l'Onze de Setembre". Un toc d'atenció a CDC previ a anunciar que els democristians seran a la marxa sense compartir-ne el lema - Catalunya, nou estat d'Europa - i reclamant únicament el pacte fiscal. "Tal com ens està demanant el president Artur Mas", va puntualitzar Duran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'Unió, que el dia 11 té sessió al Congrés, no serà a la manifestació, que tampoc comptarà amb la presència de Josep Maria Pelegrí -conseller d'Agricultura i secretari general d'Unió- ni de Joana Ortega, vicepresidenta del Govern i membre de la cúpula democristiana. La decisió d'Unió de participar a la concentració amb perfil baix, sense els seus principals dirigents i sense compartir-ne el lema com sí que fa CDC, respon a un doble objectiu: no quedar fora d'una marxa transversal que es preveu reeixida i, de passada, no entrar en contradicció amb el seu soci de federació.

Que els democristians participin a la concentració independentista, ni que sigui de manera tangencial, no va frenar Duran a l'hora de carregar contra els secessionistes, especialment aquells que habiten a CiU. "La prioritat del Parlament i del Govern és el pacte fiscal, i a la cambra catalana hem rebutjat alguna iniciativa a favor de la independència", va voler recordar el líder d'Unió.

Seguir dins l'Estat

Duran va centrar bona part dels esforços a defensar que el pacte fiscal serveix per seguir dins d'Espanya, en cap cas per marxar-ne. "Estratègicament, negociar un nou model de finançament i reclamar la independència és antagònic", va deixar anar el cap de files de CiU al Congrés. Un missatge adreçat a dirigents de CDC com Josep Rull, secretari d'organització, que durant l'estiu ha defensat que si fracassa el pacte fiscal caldrà encetar el camí cap a l'estat propi. Precisament la reivindicació última de la manifestació independentista convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per a la tarda de la Diada i que ahir va canviar el punt de convocatòria (serà a passeig de Gràcia amb Gran Via i acabarà al costat del Parlament, on l'ANC es reunirà amb la presidenta, la militant d'Unió Núria de Gispert) davant la previsió d'assistència massiva.

La presència de dirigents de CiU i de membres del Govern havia aixecat tensions a la federació, que ha fet equilibris. Mas no hi serà -des d'Unió aplaudeixen la seva absència, que sectors de CDC lamenten-, CDC s'hi abocarà encapçalada per Jordi Pujol, Xavier Trias i Oriol Pujol, mentre que Unió només reclamarà el pacte fiscal. "Per coherència", va insistir ahir Duran. El líder d'Unió va assegurar que el partit "no té diners" per organitzar autobusos de cara a la marxa, com sí que farà CDC.

En tot cas, el cap de files de CiU al Congrés va expressar el seu desig que la manifestació fos un èxit. "Ho serà perquè hi coincidirà gent enfadada per molts motius", va argumentar. El manifest d'Unió de l'Onze de Setembre insisteix en la unitat a l'entorn del pacte fiscal davant dels greuges acumulats per Espanya.

Boi Ruiz hi serà

La marxa va sumar ahir un nou assistent. L'independent Boi Ruiz, conseller de Salut, va donar a entendre que participarà a la concentració. "Si se'm considera coherent, s'ha de pensar que hi seré", va assegurar Ruiz, que se suma a Recoder, Rigau, Mascarell, Cleries i Mena. Només queda per pronunciar-se Pilar Fernández Bozal, titular de Justícia i proposada per Unió.

stats