Política 21/03/2019

Valls: "Barcelona necessita uns Jocs Olímpics"

L'alcaldable de Barcelona anuncia que mantindrà converses amb el COI per organitzar uns Jocs d'Estiu a Barcelona

Anna Mascaró
3 min
Manuel Valls presentant la seva segona carta als barcelonins/ PERE TORDERA

Barcelona"Barcelona necessita uns Jocs Olímpics": aquesta és la recepta de l'alcaldable Manuel Valls (d'una plataforma amb els drets electorals de Ciutadans). Així ho ha anunciat aquest dijous en una conferència en un dinar de la Cambra de Comerç de Barcelona, en què ha anunciat que mantindrà converses amb el Comitè Olímpic Internacional per impulsar uns Jocs Olímpics d'Estiu. "Sabem que hi ha un projecte que va avançant, que és per als Jocs Olímpics d'Hivern", ha explicat en declaracions als periodistes: "Però jo aposto per la candidatura als Jocs d'Estiu del 2032. Després caldria veure com han avançat els dos projectes i decidir".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, tot i que el Govern va aprovar a principis de març crear un programa per a la preparació de la candidatura per als Jocs Olímpics i Paralímpics d’Hivern Pirineus-Barcelona del 2030, Valls ha apostat en declaracions als mitjans per uns Jocs de cara a 2032. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va retirar el 2015 la candidatura dels jocs olímpics d'hivern per al 2026 en considerar que no era prioritari ni tenia prou consens popular.

"Uns Jocs d'Estiu donarien un impuls increïble a la ciutat", ha insistit l'ex primer ministre francès, que ja ha considerat que Barcelona necessita un projecte que "mobilitzi la ciutat i doni il·lusió". Amb aquest anunci, Valls ha tret pit de l'esperit maragallista de la seva candidatura (un dels elements que més va reivindicar quan es va presentar), que també li disputen les altres candidatures (ERC, amb el candidat Ernest Maragall, i el PSC). D'aquesta manera, ha censurat la proposta del candidat socialista, Jaume Collboni, d'impulsar l'organització d'una Exposició Universal. "No es pot fer tot alhora", ha sentenciat.

Acostament al PSC

En discurs de Valls ha estat d'absoluta confrontació amb l'actual alcaldessa, Ada Colau, i ha tornat a cridar els socialistes a pactar amb ell en un escenari postelectoral. En aquest sentit, l'ex primer ministre francès ha considerat que el fet que el candidat socialista, Jaume Collboni, es pugui plantejar un pacte amb Colau i ERC és "un senyal del col·lapse del sentit comú".

"Fa unes setmanes l'exalcalde Xavier Trias va dir que abans pactaria amb Colau que amb Valls. ¿Vostès creuen que això és normal?", ha preguntat Valls. En el mateix sentit, ha recordat que Collboni és un "constitucionalista" que va ser "expulsat de l'Ajuntament per la senyora Colau després d'un any i mig de governar junts". Per tot això, ha lamentat que el socialista "encara flirtegi amb la idea de construir una eventual majoria amb els comuns i ERC".

En el mateix sentit, el candidat a l'alcaldia ha alabat la Cambra de Barcelona com a representant de "l'esperit de les elits, tan criticades pels populistes". "Les elits dels talents que pensen el futur i se'n van corresponsables", ha asseverat.

Presentat pel president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls (que ha fet una crida a "tots els empresaris i autònoms" perquè vagin a votar), el francès ha fet una extensa crítica a la gestió de Colau al capdavant de l'Ajuntament. Valls ha assegurat que "no hi ha hagut una autèntica política d'habitatge" i ha fet una defensa contundent de la promoció del turisme (recordant la polèmica per les declaracions de la regidora Gala Pin a l'ARA, que va titllar els creueristes de "turisme de plaga de llagostes"). "Vostès anirien a una ciutat que els insulta abans de rebre'ls?", s'ha preguntat. "Barcelona s'ha de posar guapa, més guapa que mai", ha dit. En el mateix sentit, ha acusat Colau de mantenir una posició "favorable als manters": "Tracta el comerç com si la seva aportació no fos fonamental per a Barcelona".

"Que uns vagin posant el que vulguin als balcons, que jo vull posar Barcelona a primera fila", ha assegurat el candidat en referència al fet que el president Quim Torra hagi tapat el llaç groc del Palau de la Generalitat amb una altra pancarta en suport als presos. "Això és un joc, per fer soroll", ha afirmat: "Jo el que vull és el compliment de la llei".

D'altra banda, Valls ha apostat per fer la ciutat "més sostenible". "Hi ha més de 300 persones que moren a Barcelona per culpa de la contaminació", ha lamentat, i s'ha compromès amb una "Barcelona ecològica". "En lloc d'acceptar el xantatge dels taxistes, pensem el cotxe de demà", ha assegurat.

"Soc l'únic que representa el canvi", ha dit Valls, un dels mantres que ha repetit des que es va presentar com a candidat. "Podem fer-ho –ha recalcat al tancament del seu discurs–. Però serà imprescindible que en les eleccions del pròxim 26 de maig sorgeixi una majoria que faci possible aquest canvi".

stats