Política 19/08/2011

El Vaticà veu bé que el govern espanyol transformi el Valle de los Caídos

El secretari d'Estat del Vaticà acull la petició de Jáuregui i Jiménez amb "enorme comprensió i la màxima receptivitat". Zapatero i el Papa no han tocat aquest tema, però han fet una crida a la comunitat internacional perquè faci arribar més ajuda humanitària per combatre la malnutrició infantil i han coïncidit en la seva preocupació per l'ascens d'una ideologia xenòfoba a Europa.

Miquel Codolar
3 min

MadridEl ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, ha demant la col·laboració de l'Església per transformar el Valle de los Caídos en un lloc de reconciliació, sense qüestionar el seu ús com a basílica ni la presència dels monjos benedictins. Juntament amb la ministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez, han dinat a la Moncloa amb el secretari d'Estat del Vaticà, Tarcisio Bertone, i li han explicat la seva intenció. Els representants del Vaticà van acollir la petició "amb enorme comprensió i la màxima receptivitat", segons fonts del govern espanyol. A la trobada els ministres han explicat els passos que el govern espanyol han fet fins ara per transformar l'espai i evitar que segueixi essent "un espai del que va ser el vell nacionalcatolicisme franquista" i sigui transformat en "un lloc de memòria reconciliada".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una comissió d'experts presentarà abans del mes d'octubre, i per tant de les eleccions espanyoles, un informe per evaluar el futur de l'espai i la ubicació de les restes mortals de Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera. Durant la conversa cordial i de col·laboració que s'ha mantingut durant el dinar també s'han tractat altres qüestions com el terrorisme d'ETA i la situació del País Basc, i també han parlat del futbol espanyol, l'Orient Mitjà, l'obertura a la democràcia del règim cubà, i les revoltes del Nord d'Àfrica.

La reunió del Papa amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va ser més breu, va durar mitja hora. Abans de la trobada, el portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, ja havia assegurat que el Valle de los Caídos no seria un tema de conversa a la reunió entre Benet XVI i Zapatero. Zapatero i el Papa han constatat que les relacions són intenses des del punt de vista institucional i han reiterat la vigència dels acords entre Espanya i la santa Seu. També han parlat de la situació econòmica d’Europa, i el president espanyol ha mostrat el compromís ferm de l’Estat d’aplicar amb eficàcia les mesures d’ajustament adoptades, així com de treballar per una major governança econòmica europea i reforçar la coordinació internacional, explica Efe.

També s’han referit a la dramàtica situació humanitària de la Banya d’Àfrica, en particular a la malnutrició infantil. En aquest sentit, han dut a terme una crida a la comunitat internacional perquè faci arribar el més aviat possible l’ajuda necessària, així com a les autoritats responsables perquè facilitin la distribució de les ajudes.

Pel que fa a les revoltes al món àrab, Zapatero ha transmès al pontífex el seu convenciment que una societat àrab democràtica és la millor garantia per la llibertat religiosa. Pel que fa a Orient Mitjà, Zapatero i Benet XVI han coincidit en que la comunitat internacional ha de doblar els esforços davant l’actual situació, ja que l’única sortida possible és la negociada diplomàticament.

Pel que fa als successos de Noruega, han coincidit en la seva preocupació per l’ascens d’una ideologia xenòfoba que atempta contra els valors de la llibertat religiosa i la convivència, característics de la societat europea. Aquesta ha estat la quarta trobada entre ambdós, l’últim havia estat el novembre del 2010 durant la visita del Papa a Barcelona, i al juny del mateix any amb motiu del viatge de Zapatero a la Santa Seu. El 2006, per el viatge del Papa a valència, Benet XVI també es va entrevistar amb Zapatero.

stats