Política 02/08/2017

El jutge del cas Vidal defensa els interrogatoris de la Guàrdia Civil i diu que n'estava informat prèviament

Segons explica Efe, argumenta que el cos armat ha actuat sempre com a policia judicial segons marca la llei d'enjudiciament criminal

Efe
4 min
L’exportaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, moments abans de la declaració ahir davant la Guàrdia Civil.

BarcelonaEl jutge que investiga les declaracions de l'exsenador Santi Vidal dona ple suport a la tasca de la Guàrdia Civil en aquesta causa, i deixa clar que li han comunicat prèviament totes les seves actuacions i que les han dut a terme complint escrupolosament amb la seva funció de policia judicial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han informat a Efe fonts judicials, el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona que investiga els preparatius de l'1-O en el marc de la causa oberta pel cas Vidal, Juan Antonio Ramírez Sunyer, ha sortit avui al pas de les crítiques per l'actuació de l'institut armat en aquest procediment i ha avalat la seva labor.

El magistrat va encarregar el 3 de març a la Guàrdia Civil la tasca de policia judicial en la causa oberta arran de les afirmacions de Vidal, que entre altres aspectes assenyalava que el Govern català tenia una partida "camuflada" de 400 milions d'euros per al referèndum unilateral i les estructures d'estat.

En la investigació, oberta pels delictes de revelació de secrets, malversació, desobediència, prevaricació i sedició, el jutge investiga, de moment, a més de Vidal, el secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, i el jurista Carles Viver Pi-Sunyer.

En el marc de les seves indagacions, la Guàrdia Civil va interrogar la setmana passada com a testimonis diversos alts càrrecs del Govern, a dos dels quals -el secretari general de la Presidència, Joaquim Nin, i el director general de Comunicació, Jaume Clotet- se'ls va comunicar a mitja compareixença que passaven a tenir la condició policial d'investigats, davant els indicis que les seves respostes els podien incriminar.

Arran d'aquests interrogatoris, el Govern ha interposat al jutjat de guàrdia una denúncia contra els agents de la Guàrdia Civil que han portat aquestes diligències perquè entenen que s'ha produït una "greu vulneració de drets fonamentals".

En els interrogatoris, la Guàrdia Civil va preguntar als alts càrrecs -així com al portaveu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, que va comparèixer com a testimoni- sobre el finançament dels instruments encaminats a organitzar la consulta, com les web garanties.cat o la del Pacte Nacional pel Referèndum.

Segons les fonts consultades per Efe, el titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ha mostrat aquest dimecres el seu suport a l'actuació de la Guàrdia Civil, en remarcar que sempre ha tingut coneixement previ de les diligències que s'havien de portar a terme en el marc de la investigació oberta sobre el referèndum.

A més, el jutge també ha ressaltat que la Guàrdia Civil, a la qual va encarregar al març la tasca de policia judicial en aquesta causa, ha actuat sempre en aquest procediment amb un escrupolós compliment de les funcions recollides per la llei d'enjudiciament criminal.

El jutge va obrir la causa al febrer a l'admetre a tràmit una denúncia per delicte informàtic i revelació de secrets que un particular va presentar als jutjats de guàrdia contra Santi Vidal, la qual cosa va motivar que la fiscalia s'inhibís i deixés en mans del magistrat la investigació que al seu torn havia impulsat arran de les conferències de l'exsenador d'ERC.

El jutge va recollir les conferències de Vidal, així com la transcripció de la compareixença al Parlament en què el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va desmentir les revelacions de l'exsenador, i va encarregar a la Guàrdia Civil que descobrís la veracitat de les polèmiques declaracions.

La investigació policial es va llançar de forma coordinada amb la Fiscalia Superior de Catalunya, que recentment havia obert unes diligències sobre els preparatius del referèndum, i va estar centrada en la campanya institucional sobre el registre de catalans a l'exterior que havia encarregat a la Guàrdia Civil i que, ara, també té a les seves mans el jutjat d'instrucció número 13.

En les diligències, la Guàrdia Civil ha seguit els passos de totes les iniciatives encaminades a convocar un referèndum d'independència, la qual cosa inclou investigar el finançament i la gestió de la web del Pacte Nacional pel Referèndum -plataforma integrada per partits, sindicats i entitats sobiranistes que recull suports a favor d'una consulta- o la web garanties.cat, en què el Govern pretén donar a conèixer els detalls de l'1-O.

També investiga el jutge el cost i organització de l'acte organitzat per JxSí al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) el 4 de juliol per presentar els preparatius de l'1-O, on el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va presentar els detalls de la futura llei del referèndum.

Paral·lelament a la investigació del jutge d'instrucció, el TSJC té oberta una causa contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, pel concurs -després declarat desert- que va convocar per a la compra d'urnes, arran d'una querella de la fiscalia que la vincula a un possible referèndum d'independència.

Si la causa del TSJC per la compra d'urnes acabés desembocant en una investigació pels preparatius de l'1-O, el més probable és que l'alt tribunal acabi assumint les diligències que ara porta el jutjat d'instrucció 13 de Barcelona i, en el seu cas, pugui dirigir les indagacions cap a aforats.

stats