Política 05/04/2016

Zapatero: "En l'independentisme no hi ha política"

L'expresident del govern espanyol considera que sols es pot comprendre Espanya "des de la diversitat" i aposta per explorar el model federal

Salva Almenar
2 min
L'expresident Zapatero amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

MadridL'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero s'ha referit aquest dimarts a la situació política catalana i ha assegurat que "en l'independentisme no hi ha política", per la qual cosa ha assenyalat que la "política ha de tornar a Catalunya, reconeixent allò que significa la seva identitat i la seva vitalitat política i social".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zapatero, que ha fet aquestes declaracions durant la presentació del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en el Fórum Nueva Economía, ha dit que "sols comprenent i sentint la diversitat d'Espanya es pot comprendre Espanya". Sobre un possible nou encaix de Catalunya a l'Estat, l'expresident ha assegurat que "res es pot unir si no es reconeix i s'entén als que se senten diferents". "Això és l'exercici de la política: reconèixer, entendre i escoltar", ha afegit.

En aquest sentit, el també exdirigent del PSOE ha presentat el president valencià com un polític que té "una visió plural i àmplia" de l'Estat i que comprèn la diversitat territorial. Ximo Puig també ha dedicat una part de la seva intervenció al Fórum Europa –on ha estat acompanyat de bona part del seu govern– a la situació de Catalunya, i ha reconegut que li "preocupa" el que passi a aquest territori perquè el Principat és el primer client del País Valencià.

Puig ha defensat que per fer front al procés sobiranista català cal una "nova institucionalització" de les relacions de l'Estat amb les comunitats autònomes, i ha apostat per derrocar el "mur de silenci" existent entre el govern espanyol i l'executiu català.

El president valencià ha tornat a demanar –com ja haja fet en altres ocasions– una "nova oportunitat" per a l'Estatut català minimitzat pel Tribunal Constitucional en un procés que porti a dotar a Espanya d'un model federal. Un model que l'expresident Zapatero també ha assenyalat que caldria explorar, ja que no significa divisió sinó "lleialtat" al model comú d'Espanya.

Ximo Puig ha assegurat que el diàleg és el "camí per sortir al pas de les declaracions sobiranistes" i no el "silenci", la "displicència" o la "recentralització" de competències practicada pel govern espanyol.

stats