Política 07/11/2015

Acord ‘in extremis’ per sumar EUiA a En Comú Podem

R.t.
2 min
Nuet, líder d’EUiA, es va implicar en la campanya de CSQP per al 27-S, i va ser elegit diputat.

BarcelonaAcord d’última hora ahir al migdia entre EUiA i la resta d’actors de la coalició d’En Comú Podem, fruit del qual la formació liderada pel diputat Joan Josep Nuet finalment es presentarà amb Podem, Barcelona en Comú i ICV el 20-D. El pacte passaria per cedir a EUiA el lloc número 7 per Barcelona, que serà per a l’exdiputat Joan Mena, i el cap de llista per Tarragona per a l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes eren exactament les exigències que posava el partit de Nuet per tancar l’acord i que la resta de forces no volien acceptar d’inici. Quin ha sigut el desllorigador? Segons les fonts consultades, els llocs s’haurien cedit a canvi que els candidats d’EUiA, en cas d’aconseguir l’acta, la retinguessin només un any i mig i llavors la deixessin als que se situarien just darrere seu a la llista. Així, la formació podria tenir un lloc temporal al Congrés -difícilment l’hauria obtingut en solitari-, però també els altres actors de la coalició el recuperarien al cap d’un temps.

Nuet havia avisat hores abans que es fes públic l’acord que la seva formació s’inclinava per concórrer a les eleccions espanyoles amb els seus socis estatals d’IU, si bé admetia que les negociacions estaven obertes. De fet, EUiA ja tenia preparada una persona a Madrid amb poders per segellar aquesta coalició i una altra a Barcelona per firmar la d’En Comú Podem. Nuet donava fins a les 3 de la tarda per tancar l’acord i ja havia avisat dijous que aniria “escombrant i denunciant tot el que s’està fent malament” en cas que no hi hagués entesa. Ahir era l’últim dia per presentar les coalicions de cara al 20-D i, finalment, va haver-hi acord. Això sí, in extremis.Sigui com sigui, EUiA celebra un consell nacional avui, en el qual es preveu debat, ja que un 43,3% dels militants van refusar dimecres en una consulta fer la coalició, i un 87,4% no acceptaven les condicions que hi havia sobre la taula.

stats