Alarma a Cs per la por a desercions en massa: el nucli dur d'Arrimadas acusa el PP de "comprar" càrrecs arreu de l'Estat

Després del fitxatge de Fran Hervías pels populars, Edmundo Bal assegura que Casado està disposat a "pagar el que faci falta"

3 min
La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas (esquerra), i el portaveu al Congrés, Edmundo Bal (mig), durant un ple

MadridAlarma al nucli dur de Ciutadans just abans de la celebració del comitè executiu previst per a aquest dilluns per analitzar el fiasco de l'operació murciana. La decisió de Fran Hervías, exsecretari d'organització i home fort d'Albert Rivera, de deixar l'acta al Senat i fitxar per la direcció del PP -al·legant que Cs s'ha convertit en una "crossa del sanchisme"- ha posat de manifest que el partit taronja pot estar a punt de viure desercions en massa cap al partit de Pablo Casado, després que Génova obrís la porta dijous a dirigents taronges. La fractura, doncs, no acabaria només a Múrcia, després que els populars aconseguissin incorporar tres diputats taronges al govern de Fernando López Miras i desactivessin així la maniobra d'Inés Arrimadas.

En un missatge sense preguntes des de la seu del partit, el portaveu de Ciutadans al Congrés, Edmundo Bal, ha evidenciat aquest diumenge la preocupació del partit. Ha denunciat que el PP té una campanya en marxa per "comprar voluntats i persones" arreu d'Espanya i que està "disposat a pagar el que faci falta per comprar" gent del seu partit per "combatre i destruir Ciutadans". Al seu parer, es tracta d'una "nova trama de corrupció: han obert la caixa B i estan disposats a pagar el que faci falta per comprar gent de Ciutadans".

Darrere l'operació hi hauria el mateix Hervías. Ell mateix, en una entrevista a El Mundo en què anuncia el seu fitxatge pel PP, augurava la deserció de més dirigents de Ciutadans. Segons explica aquest diumenge El Español, Hervías feia temps que tramava aquesta operació. A diferència de la resta de l'equip de Rivera, no va deixar l'acta de senador després de les generals del 2019 tot i renunciar als càrrecs orgànics. De fet, Hervías va seguir mantenint la xarxa de contactes que havia creat com a secretari d'organització de Cs, i ara és aquesta influència sobre càrrecs territorials la que espanta la direcció d'Inés Arrimadas.

Segons el digital, ell hauria sigut una de les persones clau per desactivar la moció de censura murciana, i ara estaria sent recompensat. Cal tenir en compte que Hervías va ser precisament qui va fitxar moltes de les persones que en el seu moment van passar del PP a Ciutadans, i que ara estarien fent el recorregut invers.

Queden lluny els comentaris a Twitter d'Hervías en què, ara fa uns anys, demanava "coherència" a la resta de partits i apuntava als polítics que "canvien d'opinió o es canvien de jaqueta", o en què assegurava que no es pot confiar en els que porten més de 30 anys vivint de la política i van canviant de sigles. Arrimadas també s'està topant amb la crua realitat: acusa el PP d'"actituds mafioses" per "comprar" càrrecs del seu partit quan en el debat d'investidura de Pedro Sánchez, el gener del 2020, va fer una crida a la bancada socialista per trencar la disciplina de vot i evitar que el líder del PSOE tornés a ser president.

La crida del PP

Ha esclatat una batalla que sembla decisiva al centredreta -el grup de Ciutadans al Congrés, amb només 10 diputats, podria acabar implosionant en els pròxims dies, i també el del Senat, on Hervías tenia molta influència-, i, conscient de la importància d'aquests dies, el PP ha tornat a fer una crida aquest diumenge a sumar dirigents de Ciutadans. El vicesecretari territorial, Antonio González Terol, ha insistit que el PP "té les portes més obertes que mai a tots els que vulguin sumar-se al projecte comú del centredreta a Espanya per vèncer l'esquerra, com ha fet Fran Hervías". I ha insistit que no es pot parlar d'un cas de transfuguisme a Múrcia: "Transfuguisme és el que van fer els que van trair la paraula donada i el pacte firmat amb el PP amb llum i taquígrafs el 2019, sense que hi hagués ni una màcula de corrupció".

Després d'anys de rebre el suport dels poders mediàtics madrilenys, l'exvicepresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio Aguado, ha denunciat de forma velada per Twitter el control que assegura que exerceix el PP dels mitjans de comunicació: "Posen i treuen tertulians i alteren enquestes per condicionar l'estat d'ànim de l'opinió pública".

Enmig d'aquest escenari, el PSOE està fent campanya contra el PP fent servir les mateixes paraules que Ciutadans. També acusa els populars de ser el partit de sempre, el de la "corrupció". Durant un acte amb el candidat socialista a les eleccions madrilenyes, Ángel Gabilondo, la portaveu al Congrés, Adriana Lastra, ha reivindicat la política neta davant la "moral de saldo" dels populars, que han intentat "tapar la seva corrupció comprant gent i venent càrrecs" com si es tractés d'un "mercat persa". Dissabte, el secretari d'organització del PSOE i ministre de Transports, José Luis Ábalos, ja havia comparat la situació amb una "venda d'esclaus". Pendents que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid validi o no les eleccions convocades per Isabel Díaz Ayuso, tothom comença a cavar trinxeres per a l'enfrontament obert a la Comunitat.

stats