Política 07/11/2017

Puigdemont, a la UE: "Continuareu ajudant Rajoy en aquest cop d'estat?"

Uns 200 alcaldes han viatjat a la capital europea per denunciar l'empresonament de mig Govern

Laia Forès
3 min

Brussel·lesEl president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els quatre consellers que són també a Brussel·les -Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig- han participat aquest dimarts a l'acte dels 200 alcaldes sobiranistes que han viatjat a la capital comunitària per denunciar la repressió de l'estat espanyol i per reclamar l'alliberament dels vuit consellers que estan empresonats. És la primera vegada que tots cinc es deixen veure junts en públic des de la seva arribada, fa vuit dies, a Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant l'acte, Puigdemont ha retret als líders de les institucions europees que se situïn al costat de Mariano Rajoy. "Continuareu ajudant Rajoy en aquest cop d'estat i en aquestes restriccions de les llibertats? És aquesta l'Europa que voleu, amb un govern empresonat?", ha preguntat al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i al del Parlament Europeu, Antonio Tajani.

El president de la Generalitat ha fet una crida a la UE, i al govern espanyol, a respectar els resultats electorals del 21-D i a "assegurar la normalitat democràtica sense repressió i sense posar límits a les idees dels altres". Davant dels comicis, Puigdemont exigeix també a Europa que respecti la majoria que en surti. "Esteu disposats a acceptar els resultats?", ha preguntat a la UE.

Catalunya, anomalia democràtica

El cap del govern català, que ha fet el discurs en francès, ha recordat als responsables de les institucions comunitàries que Catalunya "és una anomalia democràtica" atès que és l'únic territori de la UE "que no té el Parlament ni el president ni el govern elegits".

Als alcaldes, Carles Puigdemont els ha agraït la seva presència a Brussel·les i el seu escalf, i els ha demanat "vèncer tots junts aquest cop d'estat", en al·lusió a l'article 155. "Ha sigut un atac indigne, un cop d'estat d'Espanya contra un parlament i un govern legítim", ha insistit abans de denunciar que els consellers que són a Espanya han sigut enviats a la presó "i han patit maltractaments".

El president també ha recordat la història de Catalunya i ha subratllat que al llarg dels anys hi han hagut prohibicions, cops d'estat, presidents empresonats i governs a l'exili. "Mai oblidarem com el feixisme espanyol, ajudat pel nazisme, va afusellar i executar el president Companys", ha dit.

Aplaudiments per a Puigdemont i els consellers

Els cinc membres del Govern han arribat a la sala d'actes del Bozar, un centre cultural i artístic de la capital belga, enmig d'un sonor aplaudiment i crits de "president, president" i "consellers, consellers" dels alcaldes catalans. A l'acte, que ha acabat amb 'Els segadors' i una foto de família, també hi han participat els eurodiputats d'ERC, Jordi Solé (també alcalde de Caldes de Montbui) i Josep-Maria Terricabras, i el del PDECat Ramon Tremosa.

"També som aquí per dir ben clar que per als alcaldes catalans només hi ha un govern de Catalunya. Pot haver-hi un altre govern a Catalunya, il·legítim, mig ocult, però per a nosaltres només hi ha un govern de Catalunya: la meitat és a la presó i l'altra meitat és aquí, lluny de casa", ha dit Jordi Solé.

L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha reclamat l'alliberament dels consellers empresonats i ha subratllat que el Govern és legítim, tot i el seu cessament pel govern espanyol. "Els alcaldes només reconeixem un president, i aquest és Carles Puigdemont", ha assegurat.

Puigdemont i els quatre consellers a l'acte de Brussel·les

Acte davant la Comissió Europea

Els alcaldes han arribat a Brussel·les cap a les 12.30 h i s'han dirigit al barri europeu, on s'han fet una foto davant de la Comissió Europea amb una pancarta on es podia llegir en anglès "Freedom political prisoners" ('Llibertat presos polítics'). Els alcaldes han cantat 'Els segadors' entre crits de "Llibertat" abans de marxar al Bozar.

"El que és clar és que la justícia espanyola és de tot menys independent", ha denunciat Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM). Segons Buch, l'empresonament de mig Govern és una "conxorxa judicial". El president de l'ACM ha assegurat que no es reuniran amb cap dirigent comunitari perquè no han demanat cap entrevista. El viatge a Brussel·les ha sigut una iniciativa conjunta de l'ACM i de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

stats