Discriminació

Alfonso Guerra a 'El Hormiguero': "Em fan pena els humoristes, ja no poden parlar d'homosexuals i de nans"

L'històric dirigent del PSOE denuncia que a Espanya hi ha "censura" i opina que "la correcció política és antidemocràtica"

3 min

BarcelonaL'amnistia no és l'única preocupació d'Alfonso Guerra. L'històric dirigent socialista, de 83 anys, no perd ocasió per expressar la seva oposició als valors de la societat actual i, especialment, als avenços en termes d'igualtat i no discriminació. Aquest dimecres ho va tornar a demostrar en una entrevista a El hormiguero, d'Antena 3: hi anava a presentar el seu llibre La rosa y las espinas (La Esfera de los Libros), però va acabar denunciant la manca de "llibertat d'expressió" que creu que hi ha a Espanya i la "censura" que, a parer seu, pateixen els humoristes: "Em fan molta pena els humoristes, ja no poden parlar de res. Abans hi havia [acudits] d'homosexuals, de nans, de tot. Ara no, ara és: Això no! Això no!", va afirmar qui en el seu dia va ser vicepresident del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Guerra sabia que jugava a casa i el presentador del programa, Pablo Motos, va secundar els seus arguments: "Quan un humorista fa un espectacle, està més temps dient el que no pot dir que sobre el que sí que pot dir", va dir Motos. I Guerra va rematar: "I això és llibertat d'expressió recollida... És a dir, censura. I jo no vull censura", va sentenciar. Unes paraules que van arrencar els aplaudiments del públic. Prèviament, havia comparat la situació actual amb la de les "patrulles de vigilància dels costums" de l'Iran, havia dit que "la correcció política és antidemocràtica" i també que els "límits" de la llibertat d'expressió són "no fer mal a tercers". Segons el seu punt de vista, això no passa quan es fa humor sobre col·lectius determinats i tradicionalment discriminats.

Les declaracions de l'exdirigent del PSOE han aixecat polseguera a les xarxes i fins i tot entre veus socialistes com l'exdiputat a les Corts Valencianes David Calvo, que ha defensat la seva "expulsió fulminant" del partit. També s'hi ha pronunciat l'exministra d'Igualtat, Irene Montero: "Provin de riure's del privilegi i no de la discriminació... Potser fins i tot són més feliços", ha reaccionat en un missatge a X.

Cal tenir en compte que aquesta nova polèmica arriba tan sols dos mesos després que Guerra tirés d'argumentari masclista per carregar contra la líder de Sumar i vicepresidenta espanyola, Yolanda Díaz, de qui va dir que "dedica molt de temps" a la perruqueria. "La vicepresidenta, criticant falta de rigor polític i jurídic, ella? Deu haver tingut una estoneta entre perruqueria i perruqueria per estudiar", va dir en una entrevista també a Antena 3.

"Els que van fer un cop d'estat no mereixen l'amnistia"

En l'entrevista a El hormiguero, Guerra no es va estar de tornar a criticar l'amnistia pactada pel PSOE amb Junts i ERC. "La mereixen els que van fer un cop d'estat? Els que diuen contínuament que ho tornaran a fer? Mereixen una amnistia? La meva resposta és un no rotund", va dir, i novament va provocar un fort aplaudiment del públic al plató. "On s'és vist que les lleis les redactin els delinqüents? [....] Com és possible que es negociï amb un senyor que està buscat per la justícia?", va afegir Guerra, convençut que la norma no té cabuda a la Constitució.

Aquest posicionament, que és també el de l'expresident espanyol Felipe González -i que coincideix amb el de la dreta del PP i Vox-, ha estat criticat aquest mateix dijous per l'expresident de la Generalitat José Montilla. En una entrevista a La 2 i Ràdio 4, el també exlíder socialista ha lamentat els pronunciaments que "pot semblar que avalen posicions dels adversaris" i ha defensat que les persones que han governat han de tenir "responsabilitat i lleialtat". "El partit actual no és el de Felipe González. La societat espanyola no és al de l'any 1982 i els altres partits tampoc", ha sentenciat.

stats