Alfonso Rueda, la cervesa sense alcohol que triomfa a Galícia

El líder del PP gallec ha aconseguit la cinquena majoria absoluta i manté l'hegemonia dels populars al capdavant de la Xunta

3 min
Feijoo i Alfonso Rueda, avui a la reunió directiva del partit, avui a Madrid

BarcelonaFins fa dos anys, Alfonso Rueda (Pontevedra, 1968) era l'home a l'ombra d'Alberto Núñez Feijóo, el gestor que portava a l'esquena el pes del govern de la Xunta. No va ser fins que l'expresident gallec va fer el salt a la política estatal que Rueda va sortir de la rereguarda per fer un pas endavant i rellevar Feijóo a la presidència del govern de Galícia. Des de llavors, el dirigent gallec ha hagut de forjar el seu propi estil, el que al partit anomenen "l'estil Rueda", per aconseguir deixar de ser vist com el número dos de Feijóo. Rueda no té el carisma del seu predecessor (ell apel·la al sentidiño gallec), però una majoria de gallecs han premiat la seva gestió a la Xunta, primer des d'una posició més discreta i des de fa dos anys ja com a president. Han avalat, així, que sigui ell qui mantingui l'hegemonia del PP i agafi el relleu de Manuel Fraga i Alberto Núñez Feijóo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llicenciat en dret, el també líder del PP gallec té una gran experiència a l'administració pública, on ha treballat com a funcionari. Abans d'arribar al govern autonòmic, Rueda va ser secretari de diversos ajuntaments gallecs com Cervantes (Lugo), A Cañiza (Pontevedra) i Cambados (Pontevedra), a més de ser secretari interventor de la Mancomunitat d'A Paradanta (Pontevedra). Aviat va fer el salt a l'administració autonòmica, primer com a cap del gabinet de la conselleria de Justícia, Interior i Relacions Laborals, i després com a director general de l'Administració Local durant sis anys. Quan l'any 2009 Feijóo va arribar a la presidència de la Xunta per primera vegada, ja va triar-lo com a conseller de la Presidència, Administracions Públiques i Justícia. El 2006 també havia assumit el càrrec de secretari general del PP de Galícia de la mà de Feijóo, és a dir, el líder popular ja l'havia triat com a número dos i mà dreta del partit feia tres anys.

Rueda va pujar encara un graó més l'any 2012 quan Alberto Núñez Feijóo el va nomenar vicepresident de la Xunta, un càrrec que va compaginar amb el de conseller de la Presidència. Va mantenir aquesta vicepresidència fins al 14 de maig del 2022, quan va assumir la presidència de la Xunta amb el viatge de Feijóo cap a Madrid. Des de llavors, a Rueda li pesava una certa interinitat en el càrrec perquè no havia estat votat a les urnes. Una interinitat que aquest diumenge va superar després d'aconseguir ampliar l'hegemonia popular a la Xunta. Durant aquests dos anys, el PP ha intentat presentar-lo com un perfil proper a la ciutadania i l'exemple va ser la campanya que va portar Rueda a convidar a canyes sense alcohol a gent de petits poblets. "Galícia no para", va ser el lema d'una iniciativa que els populars van materialitzar tot just la tardor de l'any passat.

L'afició pel Camí de Sant Jaume

Rueda és tímid i tranquil, un home "proper i familiar", afegeixen des del partit. És també un perfil poc avesat a la disputa dialèctica, com es va poder comprovar en l'únic debat de la campanya en el qual va participar, en què la candidata del BNG, Ana Pontón, en va sortir victoriosa. Ara bé, malgrat el debat i una campanya més aviat erràtica, tornarà a ser president. Aquest diumenge a la nit, les primeres paraules d'agraïment van ser per a l'expresident Mariano Rajoy, a qui va agrair que l'acompanyés en la campanya amb el seu "sentit de l'humor", però especialment per a qui Rueda li deu tot: Alberto Núñez Feijóo. Precisament, com al líder popular, ell també assegura que una de les seves aficions, a banda de sortir a córrer i la moto, és fer el Camí de Sant Jaume, que ha fet diverses vegades en bicicleta. Una metàfora que ha utilitzat al llarg de la campanya per visualitzar el seu camí per mantenir-se al capdavant de la Xunta.

stats