Nova amonestació del Consell d’Europa per la politització del CGPJ: “És una qüestió crítica”

Considera que l’elecció dels seus membres no hauria d’estar en mans dels partits sinó de la judicatura

2 min
El president del CGPJ, Carlos Lesmes, durant un ple de l’òrgan l’any 2020

ParísEl Consell d’Europa torna a llançar dures crítiques contra Espanya pel sistema d’elecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i avisa de la seva “politització” a ulls de l’opinió pública. “És una qüestió crítica”, adverteix l’últim informe publicat aquest dijous per l’òrgan anticorrupció de l’organisme europeu (GRECO, segons les sigles en francès), que avalua si els Estats compleixen amb les mesures anticorrupció adequades tant en el terreny polític com en el judicial. 

Des de fa anys, el GRECO reclama a Espanya que modifiqui el sistema d’elecció de l’òrgan de govern del poder judicial per protegir la seva independència del poder polític, però el govern de Pedro Sánchez defensa que l’actual sistema “requereix un ampli consens parlamentari”. Amb tot, el Consell d’Europa lamenta que l’Estat hagi ignorat la seva recomanació. “Avui la situació és exactament la mateixa”, es queixa l’òrgan anticorrupció. “No hi ha hagut cap avenç”, lamenta. L'informe, però, destaca que Espanya ha fet avenços i ha complert altres recomanacions relacionades amb la prevenció de la corrupció entre els parlamentaris.

L’organisme internacional format per 47 estats no entra a valorar que la renovació del CGPJ continuï encallada gairebé tres anys després per la incapacitat del PP i el PSOE de posar-se d’acord, però insisteix que l’elecció dels seus membres no hauria d’estar en mans del Congrés i del Senat sinó de la judicatura, d’acord amb els estàndards europeus. És un dels arguments que utilitza el partit de Pablo Casado com a excusa per continuar bloquejant la renovació. S’aconsella, subratlla l’informe, que “les autoritats polítiques, com el Parlament o el poder executiu, no participin en cap etapa del procés de selecció”. Tot i que els seus dirigents eviten dir-ho en veu alta, el PSOE tem que si l’elecció recau en els magistrats, el CGPJ acabi dominat pel sector conservador, majoritari a la judicatura. 

El nou informe es publica un any després que el president del GRECO, Marin Mrcela, s’adrecés per carta al ministeri de Justícia per reclamar que fes marxa enrere en la iniciativa legislativa del govern espanyol per rebaixar la majoria necessària per renovar els membres del CGPJ, una proposta que finalment Sánchez va decidir deixar congelada. Segons el Consell d’Europa, almenys la meitat dels jutges del CGPJ haurien de ser escollits per altres jutges.

Contra les portes giratòries a la Fiscalia

El Consell d’Europa també demana a Espanya que garanteixi la independència del ministeri fiscal i expressa els seus dubtes sobre el fet que sigui el ministeri de Justícia l’encarregat de nomenar responsables de diferents fiscalies, com l’especialitzada en la lluita contra la corrupció o el crim organitzat. En l'apartat en què parla de la independència del ministeri fiscal també demana a la Moncloa que tingui en compte la seva recomanació de l'informe del 2019 en què reclamava evitar les portes giratòries en la política. El GRECO no fa referència explícita a cap cas en particular, però l'avís arriba en el primer informe després del nomenament de l'exministra de Justícia Dolores Delgado com a fiscal general de l'Estat.

stats