Política 30/11/2015

La CUP llança un missatge de tranquil·litat: "No podem fer una cosa ràpida i sense fortalesa"

El cap de files de l'esquerra independentista al Parlament, Antonio Baños, veu marge encara per a una negociació que porti a la investidura d'Artur Mas, si així ho decideix a finals de desembre l'assemblea

M.colomer / F.bosch
2 min
La CUP es reuneix avui  A Manresa  En una jornada de debat per consensuar l’estratègia 
 A seguir en les negociacions amb Junts pel Sí.

Barcelona"No podem fer una cosa ràpida i que no tingui la fortalesa que demana el moment històric". Missatge de tranquil·litat, el que ha llançat aquest dilluns al matí el cap de files del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, que ha admès que, després de la jornada de debat nacional de la CUP d'ahir que va decidir, de forma no vinculant, mantenir el veto a Mas, encara hi ha marge per a la negociació i fins i tot per a la investidura d'Artur Mas si així ho decideix l'assemblea de la formació quan s'hagi arribat a un acord amb Junts pel Sí. "Si l'assemblea diu votar Mas, nosaltres obeirem el mandat de la gent".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha defensat Baños en declaracions a RAC1, la CUP vol "al més aviat possible" un Govern que apliqui el mandat sorgit de les urnes el 27-S. Però ha alertat que treballen per un "Govern que pugui seduir i aplegar la gent que encara no és independentista", perquè els "atacs" de l'Estat a Catalunya demanen que al costat del projecte independentista hi hagi "molta més gent que els que ara som independentistes".

Això sí, ha admès que unes noves eleccions anticipades al mes de març davant un eventual fracàs de la negociació no figura entre les opcions de la CUP. "M'he presentat per fundar una república i anar endavant. Si no ho fem amb aquesta majoria i ens comencem a embolicar, per a mi és un fracàs. No ho puc dir més clar", ha afegit Baños, que insinuava així que la CUP haurà d'acabar movent fitxa també per evitar un nou escenari electoral que admet que seria, diu, "un drama, un fracàs".

Independència i ruptura amb la corrupció i les retallades

També la diputada de la CUP Anna Gabriel ha considerat que "hi ha molta gent que no votarà independència fins que es trenqui amb un passat que significa corrupció i retallades". "Encara hem de demostrar més que la independència és una palanca de transformació social", ha afirmat Gabriel en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', en què ha assegurat que en les taules de negociació Junts pel Sí imposa unes "línies vermelles" d'aspectes que per a la CUP són "claus" i "ells no en volen ni sentir a parlar", com ara "aturar privatitzacions" o el projecte VISC+.

Això sí, Gabriel, com Baños, ha volgut refermar que amb l'assemblea d'aquest diumenge la CUP "no tanca portes", i ha explicat que el missatge que van llançar ahir va ser "que la gent sàpiga, com a mínim, que el que fa la CUP no ho decideixen tres o quatre diputats". També ha lamentat que "s'està sent injust amb la CUP" quan es parla de "deu diputats que han vingut a posar bastons a les rodes" als "62 independentistes". El #pressingCUP cou a l'esquerra independentista.

stats