RESCAT AUTONÒMIC
Política 28/08/2012

ERC acusa el Govern de donar "l'última gota de la sang d'autogovern que quedava" amb el rescat

Anna Simó afirma que l'executiu obrirà "les portes de la conselleria d'Economia als homes de Montoro perquè puguin entrar i regirar allò que els convingui"

Acn
2 min
La portaveu d'ERC, Anna Simó

BarcelonaLa portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha acusat el Govern d'"obrir les portes de la conselleria d'Economia als homes de Montoro perquè puguin entrar i regirar allò que els convingui". Després que el Govern hagi anunciat que s'acollirà al fons de liquiditat, Simó ha subratllat que CiU està donant "l'última gota de la sang d'autogovern que quedava", ja que les condicions polítiques que el Govern diu que es negarà a acceptar ja estan fixades per decret, incloent-hi un control mensual de les finances catalanes. A més, ha recordat que l'Estat pot obligar a fer un nou pla d'ajustament i intervenir Catalunya si no es compleix amb el dèficit, segons estableix la llei d'estabilitat pressupostària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions als periodistes, Simó ha constatat la "paradoxa" que suposa que l'Estat deixi a Catalunya diners que són dels catalans. "Ens estan finançant a càrrec dels nostres diners", ha apuntat. Però a més, ha denunciat que es tracta d'una "pèrdua de sobirania més que evident" perquè les condicions que el Govern assegura que no acceptarà ja estan escrites, "les va votar CiU amb la llei d'estabilitat pressupostària" i estan publicades en un decret llei aprovat al mes de juliol. Simó ha remarcat que la Generalitat haurà d'enviar cada mes la informació sobre l'estat de la tresoreria, el deute i el pla d'ajustament, i haurà "d'obrir les portes als homes de Montoro perquè puguin entrar-hi i regirar allò que els convingui". "Ens prendran la poca sobirania que tinguem i ens podran exigir un nou pla d'ajustament si no complim amb el dèficit", ha afegit.

Ha subratllat, a més, que en cas de no complir amb l'objectiu de dèficit, cosa que el mateix conseller Mas-Colell va considerar "molt difícil" de complir, l'Estat pot suspendre les competències catalanes i la capacitat normativa en matèria de gestió de tributs. "No és que no pugui acceptar les condicions, és que ja estan escrites, i CiU les va votar", ha insistit.

Segons Simó, l'alternativa del Govern és convocar un referèndum d'autodeterminació, unes eleccions de caire constituent o fer unilateralment la Hisenda pròpia. "En totes aquestes qüestions ERC es presta a donar un cop de mà, però que no cedeixin més sobirania, que no fallin al poble de Catalunya", ha conclòs.

Segons el decret que preveu la creació del fons de liquiditat dotat amb 18.000 milions, les comunitats que hi vulguin accedir hauran de pactar amb el ministeri d'Hisenda les "modificacions necessàries" que s'han de fer al pla d'ajust ja existent. A més, estableix que hauran d'enviar un "pla de tresoreria i de detall de les operacions de deute" que s'haurà d'actualitzar en els primers 5 dies de cada mes. A més, el decret també condiciona el fons al fet que el ministeri pugui supervisar l'execució de les mesures previstes, així com el pla d'ajust. A més, si l'Estat detecta un "possible incompliment" s'aplicarà el que preveu la llei d'estabilitat pressupostària, és a dir, la intervenció de la comunitat.

stats