Política 09/05/2023

El Parlament dona llum verda a Antifrau perquè investigui la cambra

La mesa ha acordat per unanimitat actuar amb la "màxima cooperació"

3 min
Els membres de la mesa del Parlament en una reunió recent.

BarcelonaUna denúncia ha posat el Parlament de nou a l'ull de l'huracà. L'Oficina Antifrau ha iniciat el procediment per investigar presumptes irregularitats en la concessió de privilegis, com les llicències per edat destapades per aquest diari i diversos processos de selecció de personal. Una investigació que només podia tirar endavant si la mesa de la cambra ho autoritzava i així ha estat. Aquest dimarts l'òrgan rector de la cambra ha acordat per unanimitat donar llum verda a l'ens que presideix Miguel Ángel Gimeno perquè procedeixi a verificar la "versemblança dels fets" denunciats i a requerir la informació que necessiti per fer-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com va avançar l'ARA, la mesa ha pres aquesta decisió després ja d'haver-ho discutit la setmana passada. El dimarts 2 de maig va ser el primer dia que aquest organisme va tenir la qüestió sobre la taula, malgrat que no constava a l'ordre del dia i va agafar per sorpresa a la majoria de grups. La petició d'Antifrau va anar adreçada directament a la vicepresidenta del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés, i va ser ella mateixa qui va explicar l'assumpte. En el marc d'aquest debat, la majoria dels grups ja van posicionar-se a favor de la "transparència" i de lliurar a Antifrau tot el que demani, tot remarcant que "hi ha fets que corresponen a meses anteriors i a decisions administratives que no han passat per l'actual mesa i que també caldrà aclarir".

Tanmateix, la setmana passada no es va arribar a cap acord al respecte i tampoc es va traslladar cap informació als mitjans de comunicació sobre aquesta derivada: dimarts passat no es va fer la trobada habitual que es fa amb la premsa després de la reunió de la mesa perquè fonts parlamentàries van argumentar que no s'hi havien tractat qüestions rellevants –malgrat que es va debatre sobre la petició d'Antifrau– ni s'havien pres decisions sobre cap assumpte.

Segons fonts de la mesa, l'Oficina no ha detallat expressament totes les qüestions que vol investigar, sinó que en la comunicació que ha fet arribar a la cambra ha posat diversos exemples. Tot neix arran d'una denúncia "anònima" interposada davant l'Oficina, de la qual, d'acord amb fonts coneixedores dels fets, ja fa "dies" que la cambra catalana té constància.

Els privilegis del personal

Entre les possibles irregularitats que s'assenyalen hi ha la concessió de privilegis al personal de la cambra, com les llicències per edat, la figura destapada per l'ARA que permet als funcionaris cobrar sense treballar a partir dels 60 anys i que es va aprovar l'any 2008 durant la secretaria general d'Imma Folchi i la presidència d'Ernest Benach. Un escàndol que va motivar un canvi de la normativa interna al Parlament per evitar que les persones amb llicència cobressin gairebé la totalitat del salari sense prestar cap servei. Actualment poden deixar de treballar uns anys abans de la jubilació, però amb un topall de sou: el que percebrien si ja estiguessin jubilats.

En el punt de mira també hi ha diversos processos de selecció, tot i que les fonts consultades aporten poques concrecions. Fins ara han transcendit dos escàndols relacionats amb aquest àmbit. Per una banda, unes oposicions de l'any 2018 per a places d'uixers en què es va ampliar el nombre de places en joc quan ja s'havien iniciat les proves. Una situació que va denunciar públicament l'exvicepresident del Parlament Josep Costa i que va propiciar un enfrontament amb el llavors president de la cambra, Roger Torrent: l'actual conseller va tancar files amb el secretari general del moment, Xavier Muro, ara lletrat, responsable de la convocatòria.

D'altra banda, i aquest fet és més recent, hi ha el cas de l'ex secretària general Esther Andreu, que el maig de 2022 va acabar presentant la dimissió després de setmanes de polèmica per un altre procés de selecció d'uixers: el seu fill es va presentar a una plaça interina a la cambra sense que ella comuniqués a la mesa aquest parentiu. Després que Efe fes pública aquesta informació, la cambra, llavors presidida per Laura Borràs, va sol·licitar un informe extern a Antifrau i l'Oficina ja va concloure aleshores que no havia gestionat la situació correctament perquè hi havia un possible conflicte d'interès. Actualment, Andreu s'ha reincorporat al Parlament com a lletrada.

Antifrau no pot investigar el Parlament sense autorització

L'Oficina Antifrau només pot investigar el Parlament si la cambra ho autoritza. Així ho explicita la llei que regula les funcions de l'organisme en l'article 4.2: "L'Oficina Antifrau de Catalunya pot estendre les seves funcions sobre l'activitat administrativa i de gestió patrimonial del Parlament [...] si la mesa o la presidència del Parlament o els òrgans corresponents de les dites institucions li ho demanen". Si arribés a trobar irregularitats que traspassessin l'àmbit administratiu i se situessin en el penal, Antifrau hauria de posar el cas en mans de la Fiscalia.

stats