Política 15/05/2022

Ara sí, adeu al síndic: el Parlament posa data al seu relleu

Esther Giménez-Salinas va ser anunciada al mes de desembre

3 min
Rafael Ribó en una imatge d'arxiu abans d'explicar un informe al Parlament.

BarcelonaL’1 de març del 2019 el llavors president del Parlament, Roger Torrent, comunicava formalment el venciment del mandat del síndic de greuges. Des d’aleshores Rafael Ribó porta 1.173 dies exercint de síndic amb el mandat caducat. Per què? Bàsicament perquè fins ara els partits polítics no han estat capaços de desbloquejar la renovació de l’organisme. Però això està a punt de canviar. El 4 de juny s’exhaureix el termini que ha posat la mesa del Parlament perquè els grups presentin candidats i ja n’hi ha una, Esther Giménez-Salinas, que compta amb la majoria de dos terços necessària per ser escollida.

A finals de desembre s’anunciava l’acord global entre el PSC, ERC i Junts que també desbloquejava els nomenaments a la CCMA, al CAC i al Consell de Garanties Estatutàries, entre d’altres. Però els canvis en el cas del síndic han estat especialment lents: és l’única substitució que cinc mesos després de l’anunci continua sense haver-se completat. Giménez-Salinas continua exercint de catedràtica a la Universitat Ramon Llull, on dirigeix un programa de justícia social i restaurativa en col·laboració amb la Fundació Pere Tarrés. I, malgrat que és especialment curosa a l’hora de respectar els terminis, des que va transcendir l’anunci ja n'hi ha que assumeixen que fa de síndica –des d’entitats fins a persones que li fan arribar cartes– i fins i tot se li ha actualitzat el currículum de la universitat per afegir aquesta nova experiència professional. "Els tempos no s’han gestionat de la millor manera possible", reconeixen fonts parlamentàries.

Tant el PSC com ERC i Junts garanteixen que no hi ha hagut cap problema polític que hagi posat en perill aquest pacte, a diferència del que ha passat amb el de la llengua. No va ser una prioritat en els primers mesos de l’any i es van esperar al 6 d’abril per modificar per lectura única la llei del síndic incorporant-hi un sol punt, el que redueix de 9 a 6 anys la durada del mandat.

La directora de la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa, Esther Giménez-Salinas, en una imatge d'arxiu.

A la mesa del 3 de maig la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va tornar a activar el termini per a la substitució. És tot just la segona vegada que passa en els últims tres anys. La primera va acabar quedant deserta, tot i que hi va haver una candidata formal almenys per unes setmanes. La CUP va presentar Gemma Calvet com a aspirant el 4 d’abril del 2019, però per la falta de consens que generava el seu nom entre els partits –ni tan sols ERC, de qui va ser diputada, avalava el seu nomenament– ella mateixa va decidir autodescartar-se un mes després i es va excusar per no haver de participar en el hearing al qual havia estat citada com a única candidata a síndica de greuges.

Divuit anys al càrrec

Hauran estat divuit anys de Ribó al capdavant del Síndic de Greuges. Hi va accedir el 2004 proposat pel tripartit –amb l’abstenció de CiU– i va renovar la confiança del Parlament el 2010, en aquella ocasió pràcticament per unanimitat, i ho deixa quan acaba de fer els 77 anys. La seva successora, Esther Giménez-Salinas, serà proposada com a candidata en els pròxims dies i no es podrà allargar tant de temps a la institució: el mandat se li acabarà el 2028, si no és que es torna a trobar amb una situació de bloqueig.

Durant els darrers tres anys, de fet, Ribó ha sol·licitat en diverses ocasions que els partits arribessin a un acord per rellevar-lo. Un fet que no li ha estalviat algunes crítiques dels que li demanaven fer un pas endavant i dimitir per pressionar els grups parlamentaris. Si ho hagués fet, el seu adjunt hauria estat ascendit a síndic en funcions, tot i que a efectes jurídics la plaça hauria continuat vacant.

La llei marca un termini de 10 dies per obrir el procés de selecció quan el càrrec de síndic queda vacant. Això va passar aquell 1 de març del 2019 i des de llavors, com en tants altres organismes, s’ha hagut d’anar trampejant.

stats