Política 16/09/2019

Aragonès aposta perquè el govern de concentració duri fins que s'aconsegueixi "una negociació amb l'Estat"

JxCat, sobre la proposta d'ERC: "No entrarem en un debat que no existeix"

Ara
3 min
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en una roda de premsa.

BarcelonaUn dels escenaris que defensa ERC per respondre a la sentència de l'1-O és formar un govern de concentració que inclogui la CUP i els comuns i aquest matí, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, hi ha tornat a insistir. Aragonès ha defensat aquesta mesura com una manera "d'incrementar el suport parlamentari" i ha concretat fins quan hauria de funcionar. "Un cop puguem aconseguir una taula de negociació amb l'Estat i que l'agenda política es pugui desplegar", ha afirmat Aragonès en una entrevista a RAC1.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De tota manera, tant la CUP com els comuns ja han tancat la porta públicament a entrar a formar part d'aquest govern que proposa ERC. Avui mateix, el diputat de la CUP Carles Riera ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, mentre que la setmana passada ja va rebutjar la proposta la diputada Maria Sirvent. Pel que fa als comuns, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va descartar fa dues setmanes entrar en un govern amb el PDECat.

Després que aquest matí Carles Riera hagi criticat JxCat i ERC perquè, segons ha assegurat, no aposten per la desobediència institucional per respondre a la sentència de l'1-O, Aragonès li ha contestat que "expliquin què volen" desobeir: "Que expliquin què volen que desobeïm i què volen que fem. Primer cal saber l'objectiu".

D'altra banda, Aragonès ha assegurat que una aturada de país també és un dels escenaris que està sobre la taula per respondre a la decisió del Tribunal Suprem: "No ho veiem amb mals ulls". Ara bé, ha avisat que amb aquesta mesura no n'hi ha prou, sinó que tot plegat ha d'anar acompanyat del diàleg amb l'Estat per aconseguir un referèndum d'autodeterminació.

En aquest sentit, ha assegurat que, ara per ara, la via unilateral no és factible: "La unilateralitat no es guanya proclamant-la, sinó quan tens la força per actuar". Per a Aragonès, és imprescindible, per exemple, arribar al 50% dels vots independentistes en unes eleccions i guanyar "més suport internacional".

En l'entrevista, el vicepresident del Govern també ha contestat a les paraules de l'exconseller Toni Comín, que aquest cap de setmana va afirmar que "la decisió políticament responsable" era l'exili. Així, Aragonès ha demanat que no s'entri a comparar les decisions de persones que han patit "repressió". "Davant una situació de repressió el pitjor que podem fer és entrar a discutir entre nosaltres i comparar les decisions de persones que han patit la repressió en els dos àmbits", ha afirmat Aragonès. Tot i així, ha manifestat que Comín sap que sempre podrà comptar amb ERC.

JxCat diu que no entraran "en un debat que no existeix"

Per la seva banda, la portaveu de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, no ha volgut entrar a valorar la possibilitat d'un govern de concentració sobiranista que ERC posa sobre la taula com a resposta a la sentència de l'1-O. "Hi ha formacions que s'han autodescartat del govern de concentració. No entrarem en un debat que no existeix", ha afegit.

Per Artadi, l'opció "més responsable" en aquests moments és no entrar a valorar les diferents opcions i no fer una "subhasta". "Seria més fàcil per a nosaltres fer pressing polític però això no ajudaria a buscar el consens que està buscant la ciutadania", ha explicat en roda de premsa des de l'Ajuntament de Barcelona, recollida per l'ACN.

Artadi ha defensat que "no es moment de posar etiquetes" sobre de qui és cada proposta i ha reivindicat que la millor resposta a la sentència del Tribunal Suprem serà la que s'acordi entre tots els actors. L'única que, segons ha dit, tindrà recorregut.

Artadi ha afirmat que JxCat ha optat per no entrar en un debat sobre govern de concentració o eleccions perquè consideren que "no ajuda a la feina interna de teixir complicitats" i ha assenyalat que la unitat estratègica "està costant molt". Davant d'aquesta situació, ha apostat per la prudència. "Creiem que la nostra opció més responsable és quedar-nos molt ferms en buscar el consens dels independentistes i de tothom que està en contra repressió", ha afegit.

Albiach demana a ERC que deixi d'insistir en un govern de concentració

La reacció dels comuns no s'ha fet esperar i la presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, ha demanat a ERC que deixi d'insistir amb un govern de concentració "que no passarà" i que proposi "solucions reals". A través del seu compte de Twitter, ha respost d'aquesta manera les declaracions a RAC1 del vicepresident del Govern en què ha apostat per aquesta fórmula fins a aconseguir una taula de negociació amb l'Estat. "Mai estarem en un govern amb JxCat", ha assegurat Albiach, per a qui la via que apunta ERC "només vol disfressar de proposta política el fracàs del govern Torra-Aragonès".

stats