Aragonès vol aprofitar l'aniversari de les eleccions per refer la unitat independentista

El president es reunirà amb els partits i entitats abans de la conferència que pronunciarà el 14-F

3 min
Pere Aragonès.

BarcelonaPere Aragonès vol que el primer aniversari de les eleccions del 14-F sigui un punt d'inflexió per refer la unitat independentista i el full de ruta del Procés. Malgrat que l'independentisme va aconseguir per primer cop superar la frontera del 50% dels vots, les discrepàncies han anat desgastant la majoria sorgida de les urnes fins a arribar a la trencadissa pels pressupostos del Govern, aprovats finalment amb els comuns. Per mirar de recosir les ferides, i després que el president anunciés una conferència per al mateix 14 de febrer per marcar els reptes de futur del país, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha explicat aquest dimarts que Aragonès iniciarà una ronda de contactes amb els partits (ERC, JxCat i la CUP) i les entitats sobiranistes (ANC i Òmnium) per mirar de "compartir, avançar i posar en comú els objectius de cara al 2022".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts governamentals expliquen que es treballa amb la idea que les reunions tinguin lloc la setmana vinent i afegeixen que la iniciativa s'emmarca en l'objectiu del president d'aconseguir "avenços" en la resolució del conflicte polític al llarg d'aquest any. Amb la data de la pròxima reunió de la taula de diàleg encara per concretar, les mateixes fonts confirmen que amb els contactes també s'haurien de començar a definir les "alternatives" que Aragonès va plantejar per Sant Esteve davant d'un eventual fracàs de la negociació amb el govern espanyol. "Recollir tots els punts de vista servirà per enfocar encara més el contingut de la conferència del 14-F", conclouen.

L'horitzó de la taula de diàleg

La intervenció del president marcarà el punt de partida de cara a la pròxima trobada amb la Moncloa, que en les últimes setmanes ha refredat la urgència del diàleg. A Palau tenen clar que el PSOE és reticent a trobar-se abans de les eleccions de Castella i Lleó el 13 de febrer -just un dia abans de la conferència del cap de l'executiu-, però mantenen que la taula es reunirà el primer trimestre de l'any, entre finals de febrer i principis de març. Aquest seria el termini amb què compta Aragonès per intentar relegitimar l'espai de negociació a ulls de Junts i la CUP -que ja el donen per amortitzat- i mirar de consensuar una estratègia compartida. També les entitats tindran un paper clau en aquest procés, i al davant Aragonès es trobarà amb una ANC escèptica amb el diàleg i partidària de la confrontació.

De moment, la unitat independentista continua trencada al Parlament. Després del no de la CUP als comptes els comuns han aparegut com el soci més estable del Govern, també en qüestions del dia a dia. El mal moment amb els cupaires, que s'han proposat desgastar un executiu que acusen d'autonomista, contrasta amb l'entesa dels partits a la Generalitat amb els de Jéssica Albiach. I també amb el PSC, amb qui es va acordar abans d'acabar l'any la renovació dels òrgans parlamentaris. En paral·lel al consens del full de ruta, doncs, Aragonès també busca refer confiances amb els anticapitalistes. I en aquest sentit caldrà acordar com queda el pacte d'investidura, especialment pel que fa a la qüestió de confiança a la qual el president s'hauria de sotmetre el 2023 i que de moment ha decidit aparcar.

stats