Sánchez obvia les presses d'Aragonès per la taula de diàleg

ERC reclama reunir-la "al més aviat possible" però evita polemitzar amb la data

4 min
Pedro Sánchez ahir al comitè federal del PSOE.

Madrid / BarcelonaLa taula de diàleg no forma part de les prioritats de Pedro Sánchez, i ell no se n’amaga. En el seu discurs de balanç el 2021 només s’hi va referir en resposta als periodistes (i encara per refredar-ne la urgència) i tampoc en va fer esment divendres passat durant el comitè federal del PSOE. Amb la gestió de la pandèmia com a escut, el president espanyol va tornar a rebutjar aquest dilluns posar una data a la nova reunió entre la Generalitat i l’Estat per no “lligar-se”, segons va argumentar en una entrevista a la Cadena SER. Això sí, va assegurar que la taula es convocarà com a mínim dos cops aquest 2022. ERC, mentrestant, continua pressionant perquè la trobada sigui “al més aviat possible”, tot i que vol evitar una nova polèmica amb el calendari. La seva prioritat és que, sigui quan sigui la trobada, s’avanci en la resolució del conflicte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Se celebrarà, però crec que ara mateix les institucions estem en una cosa molt més urgent i important per a la ciutadania com és la urgència sanitària”, va assegurar Sánchez, que espera que els seus “temps” siguin els mateixos que els del president de la Generalitat. Pere Aragonès fa dies que reclama que la taula es convoqui a principis d’any i, de fet, fonts republicanes apuntaven al gener. Des de la Moncloa, però, insisteixen que aquesta data no l’han traslladat i sostenen que encara s’han de tancar els temes i pactar el dia. En l’agenda del president espanyol hi ha interferit l’avançament electoral a Castella i Lleó, tot i que el seu entorn el desvincula de la taula de diàleg. Tanmateix, dilatar el calendari i reprendre la negociació després dels comicis estalviaria al PSOE un tema incòmode durant la campanya.

Les dues parts es van emplaçar en l’última reunió, el 15 de setembre, a fer trobades públiques quan puguin assegurar avenços. Sánchez constatava ahir que els dirigents independentistes mantenen els seus plantejaments “de màxims”, i això podria dificultar que de la reunió en sortissin acords. Amb tot, es va mostrar esperançat que n’hi pugui haver. Davant les posicions allunyades que mantenen les dues parts, el cap de l’executiu espanyol es va abonar a la tesi del PSC, que reclama una taula de partits catalans que Aragonès rebutja convocar. “També han de ser escoltats els catalans que no combreguen” amb l’independentisme, va manifestar Sánchez. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, va insistir-hi divendres en la seva intervenció a porta tancada durant el comitè federal del PSOE.

Defugir el conflicte

La taula entre governs no ha tingut un recorregut fàcil des que es va reunir per primer cop a Madrid el febrer del 2020. Esquerra, la ideòloga i principal valedora de l’instrument de negociació, reclama que la pròxima reunió sigui com més aviat millor, però no vol obrir una polèmica sobre si ha de ser al gener o més endavant. “No contribuirem al joc de les dates”, va dir aquest dilluns la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta. El partit d’Aragonès no vol encetar un nou conflicte sobre la data, conscient que això debilita la taula, i per això prioritza que la pròxima reunió serveixi per oferir les primeres “concrecions”. Aquesta posició no evita, però, les crítiques de JxCat, soci de govern d'ERC. Aquest dilluns ha sigut el vicepresident mateix, Jordi Puigneró, qui ha afirmat que "una taula de diàleg que no es reuneix no és ni taula ni diàleg". I la portaveu del partit, Elsa Artadi, ha afegit que, tot i que no són contraris a la negociació, els "grinyola el mecanisme". Ara mateix no hi ha representants del partit de Puigdemont en les reunions, ja que ERC vol que siguin íntegrament consellers i Junts no. I la pugna es manté: Vilalta ha reclamat a JxCat que remi a favor de la taula "en lloc de fer declaracions en contra".

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns.

A la banda de l’oposició, el PSC, que va ser el primer a situar la nova reunió de la taula a principis d’any, s’ha alineat ara amb el PSOE i rebutja entrar a concretar una data per a la nova trobada. La portaveu dels socialistes catalans, Elia Tortolero, s’agafava ahir en roda de premsa al relat de Sánchez per defensar que “la prioritat ara és acabar amb la pandèmia”. I els comuns també opten per no fer cap guerra de la qüestió: consideren “important” que hi hagi ja una data però conclouen que el que és primordial és que “el diàleg continuï avançant”. Per ara no hi ha ni una cosa ni l’altra: ni una dia per encerclar al calendari, ni la constatació que la negociació hagi suposat algun avenç.

Conferència d’Aragonès a Madrid

Amb moltes incògnites encara sobre la taula, el que sí que té data és una conferència que Aragonès pronunciarà aquest dimecres a Madrid i que, segons fonts del Govern, estava tancada des de fa mesos. L’allotja el Club Siglo XXI i tindrà lloc a quarts de vuit del vespre, mitja hora abans d’un Barça-Madrid de futbol. L’última vegada que el dirigent d’ERC va explicar-se en públic a la capital espanyola -llavors era vicepresident- va ser en un esmorzar organitzat per Europa Press el 2019, després de la sentència del Procés i abans de la repetició de les generals. Una cita que desincentivava Sánchez per abordar el conflicte amb l’aleshores president, Quim Torra. Ara també arrossega els peus.

stats