Comitè federal PSOE
Política 07/01/2022

Sánchez reclama bona gestió als 'barons' per contrarestar el PP a les urnes

El líder del PSOE entra en la precampanya de Castella i Lleó

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant el comitè federal del PSOE

MadridEl dia que s’arribava a l’equador de la legislatura espanyola, Pedro Sánchez ha entrat de ple en la campanya electoral permanent que s'espera en els mesos vinents i que culminarà amb les generals de finals de 2023 o principis de 2024. La primera estació és Castella i Lleó el 13 de febrer, i en la reunió del comitè federal d’aquest divendres el líder del PSOE ha apadrinat el seu candidat, Luis Tudanca, que té el difícil repte de desbancar el PP. Més endavant hi haurà la convocatòria a Andalusia, i la primavera de l’any que ve coincidiran les municipals amb les eleccions a la resta de comunitats –excepte Galícia, Euskadi i Catalunya–. Als presidents autonòmics, Sánchez els ha demanat que treguin el màxim de profit dels fons europeus per tal d’arribar a la cita a les urnes amb la capacitat de presumir de bona gestió. És el que s’autorecepta a si mateix per desarticular el PP, que està convençut que aquest cicle electoral acabarà amb Pablo Casado a la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Ha posat l’èmfasi en tenir polítiques executades per arribar a les eleccions amb bagatge”, destaca a l’ARA un integrant del comitè federal, en relació amb la intervenció que Sánchez ha fet a porta tancada, després que els líders territorials prenguessin la paraula. En el discurs obert, el president espanyol ja ha llançat un dard al PP acusant-lo de “no tenir projecte polític” i ser “ostatge de la ultradreta”. Però segons les fonts consultades, en la segona intervenció encara “s’ha esplaiat més criticant el PP”. El nivell de polarització a l’Estat a les portes de les successives conteses electorals que s’albiren anirà en augment.

“Complim”

El missatge de Sánchez és el mateix que l’eslògan que el PSOE va pensar per a la cimera d'aquest divendres: “Complim”. Davant el pessimisme econòmic que dibuixa el PP, l’esquema del president espanyol és que els seus dirigents s’instal·lin en “l’optimisme des de la realitat”. I aquesta realitat ha de ser una bona gestió que avali que el PSOE continuï governant, ha traslladat.

Així, Sánchez ha tornat a remarcar que el seu executiu està “complint amb la paraula donada”. “És el que hem fet aquests dos anys i ho farem els dos anys que resten de legislatura”, ha assegurat. Com a balanç del primer tram de mandat, el cap de l’executiu ha subratllat l’aprovació de la llei del canvi climàtic, la nova llei educativa, la d’habitatge, la de l’eutanàsia, la del només sí és sí, la de ciència i la de les start-up, entre d’altres.

També s’ha referit a aquelles qüestions que, tot i no formar part de compromisos de legislatura, s’han imposat a conseqüència de la crisi derivada del coronavirus. En aquest punt ha esmentat el mecanisme dels ERTO, les ajudes als autònoms, l’ingrés mínim vital i el fet que la Comissió Europea hagi autoritzat l’execució d’una part dels fons europeus com a reconeixement de les reformes adoptades.

Una d’elles s’ha aprovat fa només uns dies: la reforma laboral liderada per la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. Precisament, Sánchez ha començat el seu discurs recordant la caiguda de l’atur i contraposant la recuperació del mercat de treball actual amb la devaluació salarial post crisi financera que va gestionar el PP de Mariano Rajoy. Aconseguir els suports a la nova legislació laboral és un dels principals reptes del govern espanyol a curt termini i Sánchez ha demanat el suport de “tots els partits”. “Cada grup tindrà objeccions, les tenen la patronal i els sindicats, però no hi haurà acord si no cedim cadascú en alguna cosa”, ha afirmat, anticipant que l’executiu no es mourà gaire del text actual. El president espanyol ha considerat que la reforma respon als interessos d’empresaris i treballadors i s’ha preguntat a quins interessos respondria oposar-s’hi.

Suport al sector agrari

En plena polèmica per les paraules d’Alberto Garzón sobre les macrogranges, Sánchez s’ha limitat a afirmar que el seu govern “compleix amb el sector primari”, però no s’ha referit directament al ministre de Consum. El líder del PSOE no ha volgut alimentar una polèmica que al partit entenen que només interessa a la dreta.

stats