La cimera Govern-entitats constata l'abisme entre Aragonès i l'ANC

L'Assemblea proposa en una reunió a Palau reactivar la DUI "el segon semestre del 2023"

3 min
Jordi Gaseni (AMI), Laura Vilagrà, Pere Aragonès, Xavier Antich (Òmnium Cultural) i Dolors Feliu (ANC).

BarcelonaEl primer moviment de pes per mirar de reconduir la divisió independentista de la Diada ha tingut lloc aquest dimarts al Palau de la Generalitat i ha servit fonamentalment per constatar l'abisme que separa l'estratègia del president Pere Aragonès de la de l'ANC. El cap del Govern ha citat aquesta entitat, i també Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), per refer ponts, però la impressió és que recosir el consens no serà gens fàcil. L'Assemblea ha acudit a la cita amb la proposta sota el braç de "fer efectiva la independència" el segon semestre del 2023, idea que ha quedat descartada automàticament per Aragonès. "No es donen les condicions per tirar endavant una proposta així, i això ho sap tothom", ha dit a la sortida la consellera de Presidència, Laura Vilagrà.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La tarda a la plaça Sant Jaume ja ha començat de manera singular. Mitja hora abans de l'hora marcada per veure's amb el president, l'ANC ha convocat els mitjans per explicar a través de la seva líder, Dolors Feliu, la proposta d'aixecar la DUI. Per què en el segon semestre del 2023? L'argument és que s'ha de fer llavors per aprofitar la "visibilitat internacional" que hi haurà sobre Espanya perquè, en aquell període, tindrà la presidència rotatòria de la Unió Europea. La pregunta del milió, però, segueix sense resposta: com fer-ho? Feliu s'ha limitat a esbossar que ha de ser una acció combinada entre "les institucions i la gent mobilitzada", però sense entrar en detalls. Malgrat aquest límit temporal fixat per l'entitat, el Govern no tindrà un any de marge per rumiar-s'ho, ja que l'ANC vol que ERC, Junts i la CUP aprovin una resolució assumint aquesta tesi en el debat de política general de finals de mes. Segons Feliu, els avala l'"èxit" de la mobilització de la Diada. Al sortir de la reunió, decebuda, ha carregat contra "l'immobilisme" del president. Òmnium i l'AMI, per contra, han preferit no parlar aquest dimarts.

Des del Govern s'ha evitat entrar en un nou xoc amb l'entitat de Feliu, ja que avui l'objectiu era "escoltar" les diferents propostes de cadascú en un ambient "en positiu". Ara bé, a l'acabar la reunió de gairebé dues hores de durada, Vilagrà ha tallat de soca-rel qualsevol possibilitat de donar ales a la idea de l'Assemblea. "L'objectiu és guanyar la independència, però no treballem amb desitjos", ha dit la consellera.

Fonts de la Generalitat exposen que la trobada d'aquest dimarts ha sigut una iniciativa del president que va començar a gestar-se l'endemà de la Diada. Asseguren que en cap cas vol dir que Aragonès estigui pensant en esmenar la seva estratègia actual en l'eix nacional –basada en buscar el referèndum i l'amnistia a través del diàleg amb l'Estat–, sinó que volia escoltar totes les propostes. Les mateixes fonts defensen que ara per ara "només n'hi ha una" sobre la taula, la del president, ja que consideren que els partidaris de les tesis unilateralistes no han explicat com dur-les a terme.

També es volia donar una imatge de certa unitat després de la trencadissa de l'Onze de Setembre. "S'ha d'acabar la imatge dels uns contra els altres", resumeix una veu autoritzada de la Generalitat. Malgrat aquesta predisposició, el mateix Govern ha deixat clar que no pot avalar cap de les dues propostes de l'ANC: ni la de reactivar la independència unilateralment sense cap pla ni la de fer eleccions.

Sobre el nou estat major

Tenint en compte que el consens es visualitza complicat, un primer pas podria ser refer un nou estat major del Procés. És a dir, un espai de coordinació entre els diferents actors per, des d'allà, teixir i legitimar una nova estratègia conjunta. Ningú descarta del tot la idea, però els enfocaments tampoc són coincidents. ERC i Òmnium, per exemple, defensen obrir-lo a "nous actors" més enllà dels cinc protagonistes habituals, que són, a part dels republicans i l'entitat de Xavier Antich, Junts, la CUP i l'ANC. Sigui com sigui, Vilagrà tampoc ha donat massa oxigen a aquesta proposta defensant que el que cal ara, sobretot, és "construir" confiances entre tots els actors.

Malgrat aquesta voluntat d'unitat, aquest dimarts hi ha tornat a haver evidències que serà difícil de refer no només per les estratègies divergents, sinó també pels gestos. L’ANC ha anunciat que no només es veuria les cares amb Aragonès, sinó que després s'ha reunit amb el vicepresident Jordi Puigneró, cara visible de Junts a l'executiu. Buscat o no, un dels resultats del dia torna a ser un Govern dividit que, quan es veu amb l'Assemblea, ha de fer dues reunions. A més, Puigneró ha avisat que Vilagrà, en aquest assumpte, no podia parlar en nom del Govern i que "qualsevol proposta que vagi en la línia d’acostar-nos a la independència cal escoltar-la i valorar-la".

stats