Aragonès ofereix la seva proposta de "govern ampli" amb cinc partits com a antídot a una repetició electoral

Rebutja tornar a les urnes en tots els casos i diu que el 14-F serà legítim "independentment de la participació"

i
Quim Bertomeu
3 min
El candidat d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, aquest dilluns.

BarcelonaUn dels escenaris possibles després del 14 de febrer és que els partits no es posin d'acord i calgui repetir les eleccions. Davant d'aquest fet, ERC ha vist l'oportunitat per promocionar una de les seves propostes estrella del programa: que el pròxim Govern no sigui només de JxCat i ERC com ara, sinó que inclogui també representants de la CUP, els comuns i el PDECat. "Un govern ampli" a cinc bandes, ha insistit aquest dilluns el candidat republicà als comicis, Pere Aragonès, en una roda de premsa organitzada per l'agència Efe. Així, ha esgrimit que si aquests cinc partits són prou generosos per deixar de banda les seves diferències i governar plegats, la repetició electoral quedarà automàticament descartada. Sigui com sigui, ha garantit que guanyi o no les eleccions, ERC en cap cas abonarà la idea de tornar a les urnes. "En el nostre escenari no hi ha una repetició electoral", ha assegurat. No és poca cosa, tenint en compte que qui perdi aquests comicis tindrà incentius per voler tornar a les urnes com més aviat millor.

La proposta de govern ampli que formula ERC té el principal problema que els interpel·lats no acompanyen la idea. És a dir, JxCat no preveu governar amb els comuns i viceversa, i la CUP té seriosos dubtes sobre si vol entrar a formar part del pròxim Govern. Però aquestes negatives fan que avui Aragonès hagi erigit el seu partit com el "ciment" per forjar un pacte. Així, el candidat republicà aprofita la circumstància d'aquests "vetos creuats" per intentar captar vots assegurant que com "més clar" sigui el resultat d'ERC, més possibilitats hi haurà de tenir una posició de força per aconseguir aquest executiu de cinc partits. I per què de cinc? Aragonès defensa que tenen un mínim comú denominador, que és la defensa de "l'amnistia i l'autodeterminació", i creu que amb això n'hi ha prou per armar un executiu que negociï amb el govern central les dues qüestions. En definitiva, per a Aragonès cal "superar el model de govern actual" que formen a dues bandes JxCat i ERC. No ho ha explicitat, però ell, com a vicepresident i coordinador nacional d'ERC, ha viscut de primera mà les constants discrepàncies entre els dos socis. Una enquesta publicada per l'ARA aquest dilluns evidencia que aquesta fórmula de govern acusa el desgast entre els ciutadans, que preferirien altres aliances.

Aragonès aquest dilluns ha arribat a plantejar un govern "en solitari" d'ERC amb suports parlamentaris externs, però en cap enquesta arriba als 40 diputats i, amb un Parlament de 135, en què la majoria absoluta està fixada en 68 parlamentaris, l'escenari sembla poc plausible. Així, Aragonès ha assegurat que la "prioritat" és aquest govern ampli i que no accepta tots els no que ha rebut fins ara per resposta. De fet, s'agafa a alguns precedents per mantenir viva la flama. Recorda, per exemple, que els pressupostos del 2020 es van aprovar amb el vot d'ERC, JxCat i els comuns, i que els republicans tenen alcaldies com la de Lleida i Tarragona gràcies a la participació d'aquestes cinc forces polítiques. Tot per concloure que el govern ampli no és impossible. El que sí que oblida són els pactes amb els socialistes, ja siguin a Madrid per investir Pedro Sánchez i aprovar els pressupostos o a Barcelona per aprovar els comptes d'Ada Colau. ERC insisteix que no pactarà en cap cas amb el PSC.

Legitimitat del 14-F

El Govern està al centre de totes les mirades per l'organització de les eleccions, les primeres que es faran a Catalunya en un context de pandèmia. Aragonès s'ha mostrat convençut que no caldrà posposar la publicació dels resultats la nit de diumenge, un fet que sí que preveia aquest diumenge el director de Processos Electorals de la Generalitat, Ismael Peña-López. El candidat d'ERC i també vicepresident del Govern ha insistit que tot està preparat i ha defensat que el resultat del 14-F serà "legítim" i ho serà "independentment de la participació" que és registri. La seva tesi és que tots els partits que concorren als comicis han acceptat fer-ho amb les complicacions que ofereix el virus i, per tant, ara no es poden fer enrere.

En el terreny de les propostes, Aragonès ha parlat d'infraestructures. Per a ell, una de les prioritats de la legislatura que ve hauria de ser connectar Barcelona en menys de 30 minuts amb les ciutats d'un radi de 50 quilòmetres. Ha calculat una inversió d'uns 2.700 milions d'euros que, en gran part, s'haurien de destinar a millorar les connexions per ferrocarril.

stats